ROC Midden Nederland

Basiscursus Palliatieve Zorg voor Verpleegkundigen

Algemene informatie over de cursus

De cursus is bedoeld voor verpleegkundigen die werkzaam zijn in de thuiszorg, verpleeghuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, een hospice of in een (kleinschalige) wooneenheid.

Inhoud van de cursus

U werkt met cliŽnten met een levensbedreigende aandoening met verschillende klachten en symptomen die van invloed zijn op het welzijn en de kwaliteit van leven.
Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert door het voorkomen en verlichten van lijden en richt zich op het behandelen van pijn en andere problemen op lichamelijk-, psychosociaal- en spiritueel gebied.

Door de toenemende complexiteit van de zorg is het noodzakelijk dat u de methodiek van palliatieve besluitvorming beheerst, multidisciplinair kunt samenwerken en inspelen op de individuele wensen en behoeften van de cliŽnt. Na de cursus kunt u:

  • Verwoorden wat de basisprincipes van palliatieve zorg zijn
  • Voorbeelden geven van (ethische) dilemmaís in de palliatieve zorg, deze analyseren en bespreekbaar maken (over beslissingen rond het levenseinde)
  • De specifieke zorgaspecten van palliatieve zorg voor een cliŽnt op lichamelijk, sociaal, psychisch en spiritueel gebied met collegaís bespreken/ bediscussiŽren en uw eigen standpunt onderbouwen
  • Uitleggen welke voorwaarden en verpleegkundige competenties noodzakelijk zijn om constructief met andere disciplines, de cliŽnt en mantelzorgers samen te werken
  • Een Ďplan van aanpakí bespreken: hoe de verpleegkundige de palliatieve zorg monitort en efficiŽnt en doelmatig afstemt met de cliŽnt, mantelzorgers en andere disciplines
  • De balans opmaken over welke verpleegkundige competenties u beheerst en welke u nog kunt verbeteren in uw contact met de cliŽnt tijdens de palliatieve fase

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Verpleegkunde

Duur van de cursus

zes bijeenkomsten

Kosten van de cursus

De scholingskosten zijn Ä 450,- exclusief 'Beslisschijf bij besluitvorming in de palliatieve fase' (Ä 5,- incl. verzendkosten).
De prijs voor een incompany traject wordt in overleg vastgesteld.

Bijzonderheden

De deelnemer ontvangt een bewijs van deelname bij aanwezigheid van alle bijeenkomsten en als hij een actieve bijdrage heeft geleverd aan de opdrachten.

ROC Midden Nederland is opgenomen in het kwaliteitsregister van V&VN. Tevens voldoet deze cursus aan de eisen die door de zorgverzekeraars worden gesteld aan verpleegkundigen die palliatieve zorg verlenen.

De lessen worden gegeven op de locatie van ROC Midden Nederland, Vondellaan 174, 3521 GH Utrecht.

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten op dinsdagavond van 18.30 tot 21.30 uur op de volgende data: 26 maart, 3 en 9 april, 14 en 28 mei en 4 juni.

Plaatsen / leslocaties

Utrecht

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.