ROC Midden Nederland

Schoonmaker niveau 2, bbl

Algemene informatie over de cursus

Schoonmaken is een vak: een echt vak. We richten ons bij opleiding op de breedte van het vak; schoonmaak in kantoren, ziekenhuis en hotels, reiniging van gevels en glasbewassing, calamiteitenreiniging, maar ook schoonmaak in de voedselverwerkende industrie. Werken in de schoonmaaksector is veelzijdig en biedt goede carrièrekansen.

Inhoud van de cursus

U leert al werkend precies hoe u woningen of kantoorgebouwen weer schoon krijgt. U leert over schoonmaaktechnieken, hulpmaterialen en reinigingsmiddelen. U heeft verstand van de soorten vuil en wat er kan gebeuren als u de verkeerde middelen gebruikt. Dus u weet welk schoonmaakmiddel u moet gebruiken. Ook weet u hoe u verschillende oppervlakken lang mooi houdt. Omdat u dit werk samen doet, kunt u ook prima met anderen een plan maken wie wat doet. Met de juiste kennis en scholing is dat geregeld.

Opbouw

Oriëntatie (fase 1)
De schoonmaker begint met een oriëntatie op het vak. Introductie, onderhoud van interieur, vloer en sanitair. De nadruk ligt op de basishouding van de schoonmaker: klantgerichtheid.

Het beroep (fase 2)
Centraal in het werk staat het voorbereiden en uitvoeren van basis schoonmaakwerkzaamheden: dagelijks- en periodiek onderhoud van interieur, vloer en sanitair.

Verdieping (fase 3)
In deze fase komen de profieldelen: schoonmaakwerkzaamheden voorbereiden, schoonmaken in een speciale omgeving, buitenwerkzaamheden en afronden schoonmaakwerkzaamheden aan bod. Alle gebieden worden gezamenlijk behandeld en afgesloten.

Tijdens de gehele opleiding werkt u in de schoonmaak. De opleiding wordt afgesloten met een examen, waarmee u aantoont op het vakgebied competent te zijn.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

  • Diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo), vmbo of mavo;
  • Bewijs dat u de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg heeft doorlopen;
  • Diploma assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.
  • Werkzaam als schoonmaker

Duur van de cursus

2 jaar

Kosten van de cursus

De opleidingskosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers (bedrijfsklas).
We voeren de opleiding voorlopig alleen uit als bedrijfsklas.

Bijzonderheden

U ontvangt het mbo-opleiding, niveau 2 Schoonmaker in verschillende omgevingen.

Plaatsen / leslocaties

In overleg

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.