Algemene informatie over de cursus
De scholing richt zich op helpenden die werkzaam zijn bij een zorginstelling of bij een thuiszorgorganisatie. Deelnemers werken minimaal acht weken à 16 uur bij een zorginstelling. Deze instelling zorgt voor een werkbegeleider die de praktijkopdrachten beoordeelt.
Inhoud van de cursus
Aan medewerkers met het diploma helpende worden in toenemende mate hogere eisen gesteld doordat de complexiteit van zorg bij cliënten hoger wordt. Dat betekent dat van hen verwacht wordt dat zij onder meer medicatie kunnen verstrekken aan cliënten. Daarnaast wordt van hen verwacht dat zij de cliënt goed kunnen observeren en voorlichting kunnen geven en/of maatregelen toe kunnen passen die tot doel hebben huiddefecten te voorkomen. Zij hebben dit echter niet tijdens hun opleiding geleerd. Om dit toch verantwoord te kunnen doen is het noodzakelijk dat zij hierin geschoold zijn. Na de scholing kan de helpende:
- Medicatie verstrekken/toedienen aan een cliënt en is hij/zij op de hoogte van werking en bijwerking van de toegediende medicatie
- Decubituspreventie toepassen en een oppervlakkige wond verzorgen
- Een cliënt observeren, veranderingen signaleren en motiveren welke acties hij/zij daarbij onderneemt
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Om deel te kunnen nemen aan de scholing Helpende Plus moet de deelnemer in het bezit zijn van het diploma Helpende. Daarnaast geldt als voorwaarde om deel te nemen aan deze scholing dat de werkgever van de deelnemer de verantwoordelijkheden ten aanzien van het verstrekken van medicatie door helpenden vastgelegd heeft.
Duur van de cursus
Zes keer drie uur
Kosten van de cursus
Op aanvraag
Bijzonderheden
Indien de scholing met een voldoende is afgesloten (schriftelijke toets, praktijktoets, praktijkopdrachten) ontvangt de deelnemer een bewijs van deelname.
Plaatsen / leslocaties
ROC Midden Nederland of incompany