NHA Thuisstudies

Sportpsychologie en Coaching

Algemene informatie over de cursus

Opleiding Sportpsychologie en Coaching: leer meer over de psychologische kant van sportprestaties

Vaak wordt bij sport gekeken naar het verbeteren van de conditie, tactiek, techniek en fitheid, en het optimaal benutten van iemands talent. Doorgaans wordt er helemaal geen of maar weinig aandacht geschonken aan de psychologische training achter sportprestaties. Zonde, want meer focussen op sportpsychologie kan resulteren in betere prestaties.

Tijdens de Sportpsychologie opleiding wordt er daarom uitgebreid aandacht geschonken aan de motivatie, emoties en mentale vaardigheden van sporters.

Sportsituaties bestuderen

Wat gaat er in je hoofd om wanneer je een belangrijke wedstrijd speelt? Hoe bereid je jezelf mentaal voor op een wedstrijd? En als je een coach bent: wat zou je dan tegen een sporter zeggen? Tijdens de opleiding Sportpsychologie en Coaching bestudeer je sportsituaties en theorieën, die je helpen een antwoord te geven op deze én andere vragen die gerelateerd zijn aan sportpsychologie.

Sportpsychologie opleiding als thuisstudie

Wil jij graag álles uit de sporter halen? Wil je sporters motiveren, naar een hoger level brengen en zelfvertrouwen geven? Of ben je zelf sporter en ben je benieuwd hoe jij jezelf mentaal sterker kunt maken en zo betere sportresultaten kunt boeken? Dan is de sportpsychologie opleiding van NHA het perfecte startpunt.

Motiveren, stimuleren en coachen

Deze opleiding is geschikt voor alle trainers, coaches, sporters en andere geïnteresseerden die zich willen verdiepen in de theorie en toepassing van sportpsychologie. Je duikt in het functioneren van de menselijke psyche in sportsituaties.

Na afronding van de Sportpsychologie opleiding ben jij in staat jezelf en andere sporters op een onderbouwde manier te motiveren, stimuleren en coachen.

Inclusief acht videolessen over coaching

De opleiding Sportpsychologie en Coaching bevat ook acht uitgebreide videolessen. In de digitale leeromgeving kunnen deze worden gevolgd. Na elke les kun je aan de slag met gerichte oefeningen.

De onderwerpen van deze lessen zijn:

 • wat is coaching;
 • luisteren zonder oordelen;
 • LSD;
 • doelen stellen en motiveren;
 • omgaan met weerstand;
 • feedback geven en ontvangen;
 • gespreksopbouw;
 • evalueren en afsluiten.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma Sportpsychologie en Coaching

In de opleiding Sportpsychologie en Coaching komen diverse onderwerpen aan bod.

Zo krijg je eerst een inleiding in de sportpsychologie. Vervolgens ga je aan de slag met motivatie. Wat drijft iemand bijvoorbeeld om te stoppen of juist door te gaan met een sport? En waarom willen mensen zo graag presteren?

Tevens ga je dieper in op de relatie tussen emoties en sport, met name specifieke emoties zoals onder andere angst en spanning. Verder komen persoonlijkheid & sport aan bod. Ook wordt ingegaan op focus en aandachtstraining.

Tot slot ga je in deze sportpsychologie opleiding aan de slag met

 • mentale voorstellingen en (complexe) mentale vaardigheden;
 • coaching;
 • teamsport;
 • de keerzijde van sport;
 • derde generatie gedragstherapie.

Over al deze onderwerpen doe je niet alleen theoretische kennis op, maar aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen leer je ook hoe je de theorie kunt toepassen in de sportwereld.

Diploma Sportpsychologie en Coaching

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

www.nha.nl/static/upload/Nederland/Algemeen/NHA_LOGO…" alt="">NHA werd daarbij beoordeeld als de beste online opleider van Nederland.

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs. Alle NHA-opleidingen die aan wetgeving onderhevig zijn voldoen aan de kwaliteitsstandaard die vanuit het ministerie van OC&W wordt vereist. NHA past deze hoge kwaliteitsstandaard toe op de ontwikkeling van al haar opleidingen.


Meer kwaliteitsgaranties


Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursus

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt


Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Sportpsychologie en Coaching uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland!

Wanneer je start met deze opleiding Sportpsychologie en Coaching, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen.
Studieduur opleiding Sportpsychologie en Coaching

Voor de opleiding Sportpsychologie en Coaching staat een studieduur van 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] of stuur ons een e-mail.

Kosten van de cursus

Vanaf 469.00 euro

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.