NHA Thuisstudies

opleiding Stervensbegeleiding

Algemene informatie over de cursus

Tot EUR1000,- GRATIS studeren met STAP-subsidie. Ook geldig op deze opleiding!

Begeleid mensen in hun laatste levensfase met de opleiding Stervensbegeleiding

Het leven is eindig. Dit is iets waar de meeste mensen niet echt over nadenken. Maar zodra iemand met zijn of haar sterfelijkheid wordt geconfronteerd, kan dit veel losmaken. Het kan dan prettig zijn om begeleiding te ontvangen om de gevoelens en gedachtestroom te controleren. Wanneer je gaat werken als stervensbegeleider, breng jij rust in de laatste levensfase.

In de cursus Stervensbegeleiding ontwikkel je de vaardigheden die nodig zijn om cliŽnten en naasten te ondersteunen in omgaan met verlies. Denk bijvoorbeeld aan een ernstig zieke vader waarvan de jonge kinderen voorbereid moeten worden op een naderend einde. Of een oude mevrouw met specifieke wensen omtrent haar afscheid. Hoe pak je zoiets aan?

In de opleiding Stervensbegeleiding leer je hoe je mensen in diverse situaties kunt bijstaan in hun laatste fase, zowel praktisch als emotioneel.Cursist: Erica Nass

"Ik was bij deze cursus erg te spreken over de begeleiding. Deze was zo bijzonder. Ik kon mijn verhaal delen alsof ze een vriendin van mij was. Zo fijn kon ik met haar praten. Dit heeft mij heel erg geholpen bij het doorlopen en afronden van de cursus. "Werken als stervensbegeleider

Na de opleiding Stervensbegeleiding zorg jij voor een stukje rust en structuur in de laatste levensfase van een cliŽnt. Je helpt daarnaast met het vormgeven van praktische zaken. Jij achterhaalt bijvoorbeeld de (laatste) wensen van een cliŽnt en helpt eventueel om deze in te willigen. Tevens geef je steun en suggesties hoe de cliŽnt en naasten kunnen omgaan met de naderende dood.

Daarnaast help je om ruimte te bieden aan emoties, en hoe ze hiermee om moeten gaan. Je gaat het gesprek aan en bent een steun in deze emotionele en moeilijke tijd.

Elke cliŽnt en situatie is uniek, maar jij weet door deze cursus Stervensbegeleiding de best passende ondersteuning te bieden. Het is een dankbaar beroep waarin je ťcht iets betekent voor mensen.

Na de opleiding Stervensbegeleiding kun je een eigen praktijk starten. Je kunt de opgedane kennis ook gebruiken in bijvoorbeeld een baan bij een hospice of als mantelzorger.

Voor wie is de opleiding Stervensbegeleiding geschikt?

De opleiding is bedoeld voor mensen die zich willen oriŽnteren op stervensbegeleiding. Daarnaast is de cursus door de hoeveelheid informatie en voorbeelden zeer bruikbaar voor vrijwilligers rondom en mantelzorgers van mensen in de laatste levensfase.

Je hebt geen vooropleiding of voorkennis nodig om de opleiding Stervensbegeleiding te volgen.

Combinatie met Rouwbegeleiding

Wil je je kennis nog verder uitbreiden? Het is mogelijk om Stervensbegeleiding en Rouwbegeleiding als combi-opleiding te kiezen. Deze combinatie is extra voordelig. Maak je keuze voor deze combinatie tijdens het inschrijfproces.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma Stervensbegeleiding

In de opleiding Stervensbegeleiding wordt gewerkt met een theoretische basis in combinatie met praktische cases. Deze praktische cases zijn ťchte situaties, variŽrend van ouderdom tot ziekte tot euthanasie. Erg praktijkgericht en zeer leerzaam.

In het studieprogramma wordt onder andere aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

 • Wat is stervensbegeleiding precies?
 • Wat zijn de verschillende stervensprocessen en welke begeleiding komt daar bij kijken?
 • Hoe zit het met euthanasie en palliatieve zorg?
 • Hoe verloopt het eerste contact met een nieuwe cliŽnt?
 • Welke gespreksonderwerpen kun je aanhalen? Hoe kun je het beste communiceren met cliŽnten?
 • Op welke manier kun je naasten het beste begeleiden en informeren?
 • Hoe ga je om met ethische dilemma’s?
 • Wat zijn de fasen van verlies en hoe kun je per fase de beste zorg en ondersteuning bieden?
 • De verschillende religies en levensbeschouwingen en hun tradities rondom de dood.
 • Hoe zorg je voor je eigen balans tijdens het werken als stervensbegeleider?

Als eindopdracht krijg je een casus waarin de kennis, inzichten en vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt opgedaan, worden getoetst.Eigen bedrijf starten

De opleiding Stervensbegeleiding wordt compleet gemaakt met tien interessante lessen over het starten van een eigen bedrijf.

Daarnaast kun je na afronding van de studie gebruik maken van de diensten van een ondernemerscoach. Onze coaches hebben veel ervaring in ondernemen en staan voor je klaar om vragen te beantwoorden. Stel bijvoorbeeld vragen over het regelen van de financiering, het opzetten van een administratie en het leggen van contacten met instanties.

Combinatieopleiding Rouwbegeleiding + Stervensbegeleiding

Tijdens de combinatieopleiding Rouwbegeleiding + Stervensbegeleiding ga je niet alleen aan de slag met bovengenoemde onderwerpen, maar verdiep je je ook verder in o.a.:

 • wat is rouw?;
 • wat een rouwbegeleider doet en wat zijn taken zijn;
 • theorieŽn en verhalen omtrent rouw;
 • communicatie;
 • aan de slag met rouw;
 • verstoorde rouw;
 • rouw bij kinderen;
 • rouw bij mensen met een verstandelijke beperking;
 • rouw in verschillende tradities;
 • zingeving creŽren en rituelen;
 • hoe je kunt aansluiten bij de rouwende;
 • innerlijke ruimte en zelfzorg als rouwbegeleider.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus

Studieduur opleiding Stervensbegeleiding

Voor de opleiding Stervensbegeleider staat een studieduur van 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Combinatieopleiding Rouwbegeleiding + Stervensbegeleiding

Voor de combinatieopleiding Rouwbegeleiding + Stervensbegeleiding staat een studieduur van 15 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Maar sneller of langzamer kan en mag altijd! Je bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] of stuur ons een e-mail.

Kosten van de cursus

Vanaf589,00 euro

Bijzonderheden

Succesvol naar een eigen bedrijf,Gratis ondernemerscoach,Studeer in jouw eigen tempo

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.