NHA Thuisstudies

Tandartsassistent(e)

Algemene informatie over de cursus

Tandartsassistente worden? Volg de tandartsassistente opleiding van NHA

Het is altijd lente in de ogen van de… Nee, echt: hoe ziet de wereld van een tandartsassistent(e) eruit? Wat moet je weten als je wilt werken in een tandartspraktijk, tandheelkundig centrum of een grote dental clinic? Ontdek het in deTandartsassistent(e) opleiding.

Als tandartsassistent(e) ben je de spreekwoordelijke rechterhand van de tandarts. Soms ben je ook echt de rechterhand als de tandarts een extra hand nodig heeft.

Je helpt de tandarts bij:

 • de behandeling van een patiŽnt;
 • het maken van rŲntgenfoto’s;
 • de tandheelkundige administratie.


Ook zorg je ervoor dat de behandelkamer superschoon is. De instrumenten zoals tangetjes, boren en spiegeltjes maak je steriel met een speciaal apparaat. De instrumenten zijn na het steriliseren weer klaar voor de volgende patiŽnt.

De patiŽnt helpen

Je houdt je ook bezig met de patiŽnt. Wanneer je merkt dat deze nerveus in de stoel zit, dan stel je de patiŽnt gerust. Je straalt rust uit en zorgt voor een ontspannen sfeer.

Als tandartsassistent(e) werk je nauw samen met de tandarts. Wanneer een patiŽnt in de behandelstoel ligt, blijf je er van de eerste tot de laatste minuut bij. Je reikt de tandarts de benodigde instrumenten aan. Aan ťťn woord of een blik heb je genoeg.

In codetaal praten

Voor anderen lijkt het alsof jullie in codetaal boodschappen aan elkaar doorgeven. Maar dat zijn natuurlijk vaktermen die je in de cursus Tandartsassistent(e) leert.

Wat ontdek je nog meer in je opleiding? Je komt erachter hoe:

 • het gebit en tandvlees zijn samengesteld;
 • een behandeling eruitziet;
 • je de instrumenten desinfecteert;
 • je volgens de procedures werkt;
 • je mensen op hun gemak stelt.


Meer weten over het gebit

Iedereen kan- en mag de opleiding Tandartsassistent(e) volgen. Er zijn geen vooropleidingseisen.

Na de opleiding weet je veel over tanden, kiezen en tandvlees. Ook weet je hoe een tandartspraktijk werkt. Je legt de perfecte basis voor je toekomst als tandartsassistent(e) in een tandartsenpraktijk.
Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma Tandartsassistent(e) opleiding

De opleiding tot tandartsassistent(e) is opgebouwd uit vier hoofdthema's. Elke van deze thema's bestaat uit meerdere lessen. Uiteindelijk krijg je door het studeren van de vier thema's een uitgebreide dosis kennis waarmee jij de tandarts optimaal van dienst kunt zijn.

Praktijk- en gebitskennis

Je begint bij de basis: je leert welke apparatuur en handinstrumenten er worden gebruikt en hoe ze werken. Tevens krijg je inzicht in de anatomie van het tandvlees en het gebit.

Regels en wetten

Voordat je als tandartsassistent(e) kunt assisteren bij behandelingen, zul je op de hoogte moeten zijn van de richtlijnen en wetten. Denk hierbij aan praktijkhygiŽne en infectiepreventie. Dit leren we je in deze opleiding tot tandartsassistent(e).

Tandheelkundige behandelingen

In de lessen binnen dit thema krijg je uitleg over de verschillende soorten tandheelkundige behandelingen. Je leert de basisstappen en -methodes van diverse behandelingen: van een rŲntgenfoto tot kleine chirurgische ingrepen. Je leert desinfecteren, en ook het planmatig voorbereiden van behandelingen komt aan bod.

Onderhoud, beheer en administratie in de praktijk

Dit thema behandelt het beheren van administratieve gegevens en voorraden in de tandheelkundige praktijk behandelen.

Na het afronden van deze opleiding Tandartsassistent(e) ben je prima voorbereid om met de juiste kennis aan de slag te gaan als assistent(e) in een tandheelkundige praktijk.

Voordelen van een cursus Tandartsassistent(e) bij NHA:

 • korte opleiding met snel resultaat;
 • gegarandeerd het laagste lesgeld;
 • professionele studiebegeleiding;
 • 100% examengarantie;
 • geen speciale vooropleiding nodig;
 • starten kan elke dag van het jaar.

Diploma Tandartsassistent(e)

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf ůf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

www.nha.nl/static/upload/Nederland/Algemeen/NHA_LOGO…" alt="">NHA werd daarbij beoordeeld als de beste online opleider van Nederland.

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursus

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt


Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Tandartsassistent(e) uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland!

Wanneer je start met deze opleiding Tandartsassistent(e), stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen.
Studieduur

6 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] of stuur ons een e-mail.

Kosten van de cursus

Vanaf 349,00 euro

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.