Capabel Onderwijs

MBO Biologisch Medisch Analist

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als biologisch-medisch analist heb je belangrijk en verantwoordelijk werk op het gebied van veiligheid en gezondheid. Na een gedegen planning en voorbereiding doe je gespecialiseerd onderzoek naar bloed (hematologisch), weerstand (immunologisch) of bacteriŽn (microbiologisch). Je registreert het onderzoeksmateriaal, je beoordeelt de onderzoeksresultaten en rapporteert hierover. Je werkt samen in een team en zorgt ervoor dat je werkomgeving en apparatuur netjes en hygiŽnisch zijn.
Werken als Biologisch Medisch Analist
Als biologisch medisch analist onderzoek je mensen, dieren of planten. In een laboratorium onderzoek je bijvoorbeeld weefsel, bloed, DNA, urine of ontlasting en analyseer je en rapporteer je of er bepaalde stoffen in voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn vetten, suiker, ijzer of hormonen, maar ook bacteriŽn, schimmels, virussen of chemische stoffen. Jouw onderzoeken zijn een belangrijke basis voor de veiligheid en volksgezondheid en dragen misschien wel bij aan het maken van een nieuw geneesmiddel.
In 15 maanden je diploma
Uniek bij onze opleiding MBO Biologisch Medisch Analist is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden (52 lesweken) je diploma halen. Dan kun je direct aan de slag. Dat bedoelen we nou met kort & krachtig! En met 4 startmomenten per jaar ťn 11 locaties verspreid door het land kun je starten wanneer het je uitkomt.
Erkende opleiding, dus waardevol
Je opleiding is een waardevolle investering in de toekomst. Onze MBO-opleidingen zijn dan ook erkend door het Ministerie van OCW. Dit maakt je diploma waardevast en herkenbaar op de arbeidsmarkt. Goed om te weten dat je straks studeert bij Capabel Onderwijs, de specialist in erkende en verkorte opleidingen!
Download hier de brochure voor meer informatie of bezoek een voorlichting!
Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.
Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Zoals studiefinanciering, het Leven-Lang-Leren-Krediet, belastingaftrek en subsidies. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Financiering, subsidies en belastingvoordeel.

Klaar om met jouw opleiding MBO Biologisch Medisch Analist te starten?
Schrijf je nu in!
Of wil je eerst nog meer informatie?
Bezoek een voorlichting

Opleidingsinhoud

Flexibel studeren
Je gaat 1 dag per week naar school, met betrokken docenten die de praktijk goed kennen. Zo zijn de lessen levendig en actueel. Je kunt meteen in de praktijk toepassen wat je met je lessen hebt geleerd. Bij Capabel Onderwijs volg je een verkorte MBO-opleiding. Daar hoort intensieve en actieve begeleiding bij van je docenten. Zowel tijdens je wekelijkse klassikale en online les, en ook met je zelfstudie.
Kort samengevat ziet een lesweek van een BOL-opleiding er zo uit:

1 dag klassikaal beroepsgerichte les
1 dag online generieke lessen
16 uur stage
+/- 8 uur zelfstudie

Beroepsgerichte vakken
Jij onderzoekt mensen, dieren en planten en hebt een belangrijke taak op het gebied van veiligheid en gezondheid. Je leert daarom alles over natuurkunde, scheikunde en (micro)biologie. Je leert ook wiskunde en chemisch rekenen om gegevens goed te kunnen analyseren en rapporteren. Je leert over hematologie, biotechnologie en immunologie. En nog veel meer.
Keuzedelen
Bovenop het basisdeel kies je een pakket keuzedelen waarmee je je kunt specialiseren en onderscheiden. Jouw keuzedelen geven je een voorsprong op de arbeidsmarkt.
Vier keer per jaar worden landelijk de keuzedelen die aangeboden kunnen worden vernieuwd. Je volgt het keuzedeelpakket als je laatste blok, dus ruim na je startdatum. Capabel Onderwijs stelt haar keuzedeelpakketten samen uit het dan geldende landelijke aanbod. De keuzedelen op deze pagina zijn dus ter beeldvorming. Je kunt momenteel kiezen uit de volgende vakken in je keuzedeelpakket:

ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
Bloedafname en omgaan met patiŽntenmateriaal
Diversiteit
Inspelen op Innovaties geschikt voor niveau 4
Lean en creatief
Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 3 en 4)

Stage of werken
Onze opleiding heeft twee varianten: je volgt de BOL-opleiding of de BBL-opleiding. Het verschil tussen die twee is dat je bij de BOL-variant stageloopt en in de BBL-variant een leerwerkplek hebt. Heb je al werk bij een erkend leerbedrijf, dan kun je de BBL-variant volgen. Je leerwerkplek duurt dan 984 uur. Daarnaast zijn 216 uur tijdens je leer/werk periode gereserveerd voor de keuzedelen bij een BBL-opleiding. Het totaal aantal uren bedraagt dus 1200 uur (984 + 216 uur).
Als je geen werk hebt bij een erkend leerbedrijf en aanspraak wilt maken op studiefinanciering, dan volg je de BOL-variant. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf, waarbij Capabel Onderwijs je waar nodig zal ondersteunen. Je stage duurt dan 576 uur. Daarnaast zijn 144 uur tijdens je stageperiode gereserveerd voor de keuzedelen. Het totaal aantal uren bedraagt dus 720 uur (576 + 144 uur).
Wat is er nou leuker dan je opgedane kennis en vaardigheden meteen toe te passen in de praktijk? Een ervaren praktijkbegeleider begeleidt je hierbij. Je kunt je praktijkervaringen elke week in de klas bespreken en verbeteren. De stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, volg je bij een erkend leerbedrijf. Je zoekt zelf een stageplek. Als het nodig is, ondersteunt Capabel Onderwijs je hierbij. Kijk op http://www.stagemarkt.nl voor meer informatie over erkende leerbedrijven.
Toetsing en examinering
Tijdens je opleiding beoordelen we regelmatig je studievoortgang met studieloopbaangesprekken, voortgangstoetsen en met opdrachten. Zo weet je steeds wat goed gaat en waar je nog aan moet werken. Zo kun je je gericht voorbereiden op je examens. Het onderwijs en de examens bij Capabel Onderwijs worden uitgevoerd volgens de kaders van het officiŽle kwalificatiedossier Biologisch Medisch Analist met crebonummer 25045.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

MBO 3, VMBO-K/Gl/Tl, overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO of intaketoets (behaald), Overgangsbewijs 3 naar 4 HAVO/VWO, diploma VMBO k-g-t, MBO 3, of een intaketoets indien 23 jaar of ouder. Tot 23 jaar heb je minimaal startkwalificatie nodig (MBO 2, HAVO-diploma of hoger). Een MBO-2 diploma en geen 23? Dan is een intaketoets vereist

Opleidingsduur

15 maanden

Kosten

EUR 8366

Plaatsen / leslocaties

Amersfoort,Amsterdam,Arnhem,Den Haag,Eindhoven,Hengelo,Rotterdam,Utrecht,Zwolle

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.