Procesoperator A

MBO-opleiding
25337
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Bierflessen, barkrukken en bakblikken. Zomaar wat dingen die machinaal geproduceerd worden. Lijkt het je wat om te werken met machines? Was je altijd al goed in exacte vakken? Dan is de opleiding Procesoperator A iets voor jou.
Vrijwel alle dingen om ons heen worden geproduceerd. Het productieproces vindt plaats in een fabriek. Dit gebeurt door machines die vanuit een controlekamer goed in de gaten worden gehouden. Als procesoperator A bedien je de apparatuur, maar als er iets misgaat, is het aan jou om het productieproces bij te sturen en storingen te verhelpen. Ook zorg je ervoor dat de machines goed onderhouden zijn en blijven. Je bent met verschillende machines bezig op verschillende werkplekken in de fabriek. Fabrieken staan nooit stil, daarom werk je in ploegendiensten.

De belangrijkste taken van de A-operator zijn:

  • het bedienen, regelen en bewaken van installaties en eenvoudige deelprocessen
  • het schriftelijk en mondeling rapporteren over het procesverloop
  • het verrichten van eenvoudig onderhoud
  • het assisteren bij complexe onderhouds- en ombouwwerkzaamheden

Het perspectief op de arbeidsmarkt is momenteel gunstig.

Opleidingsinhoud

De opleiding Procesoperator A bestaat zowel uit lessen op school, als stages. Tijdens de lessen op school leer je de technieken die voor dit beroep nodig zijn. Tijdens de stages leer je om deze toe te passen in de praktijk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze niveau 2 (Basisberoepsopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Basisberoepsgerichte leerweg) nodig. Soms geldt een drempelloze instroom, namelijk wanneer er geen verwante (onderliggende) niveau 1 opleiding bestaat. Je moet dan minimaal 16 jaar zijn.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt verstand van en gevoel voor techniek en je kunt omgaan met computers. Je weet ook het nodige over chemische processen en aan welke veiligheids- en milieuvoorschriften je je moet houden in het beroep van Procesoperator A. Jij kunt goed overleggen met je collega’s hoe je een bepaald probleem moet aanpakken en met jou is het prettig om samen te werken. Daarnaast schroom je niet om een collega, of leidinggevende te vragen als je ergens niet uitkomt. Je kunt goed communiceren, want je moet jouw werk weer kunnen overdragen aan de volgende ploeg. Ook heb je soms werkbesprekingen en moet je ergens verslag van doen.

Soortgelijke opleidingen

Er zijn gerelateerde opleidingen beschikbaar. Klik op een opleiding om te kijken welke scholen deze aanbieden en vraag ook van deze opleidingen informatie aan.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn, Deventer - Aventus BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Deventer, Apeldoorn - Aventus Procestechniek BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Helmond - ROC Ter AA BOL BBL
Leeuwarden - Nordwin College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Veghel - ROC de Leijgraaf BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.