Voedingsmiddelentechnologie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als voedingsmiddelentechnoloog ben je vooral gericht op de (grootschalige) productie (procesmatige productie) van voedingsmiddelen. Hierbij kun je denken aan vlees, brood, dranken en snoep, maaltijden, soepen, in glas of in blik, halfklaar-producten, diepvries of gekoeld. Het gaat om het ontwikkelen van nieuwe producten, het verbeteren van de productie en het beperken van milieuschade en afval. Ook de kwaliteitscontrole, verkoop en marketing kunnen tot je werkzaamheden behoren. Je weet veel van de verschillende grondstoffen, bewerkings- en productiemethoden, bedrijfsorganisatie, consumentengedrag en communicatie. Vergeet daarbij niet dat machines en apparatuur die in deze industrie gebruikt worden zeer specifiek kunnen zijn - ook daarin kun je later een baan vinden.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) bestaat uit een aantal vakken, bedoeld als basis voor de keuzes die in de hoofdfase gemaakt moeten worden. De stof is verdeeld over modulen, waarin projectgewijs de kernvakken aan de orde komen, zoals: product- en proceskwaliteit, productontwikkelingmarketing en communicatie, bedrijfskunde, levensmiddelenchemie, microbiologie en voedingsleer. Ook algemene vakken komen aan bod, zoals: economie, biologie, exacte vakken, talen, techniek en informatica.

In de hoofdfase (3 jaar) verdiep je de kennis uit het eerste jaar, en je kiest na enige tijd voor een afstudeerrichting. Je loopt de nodige stages en je werkt aan je afstudeerscriptie. De afstudeerrichtingen worden door elke hogeschool op eigen wijze ingevuld - informeer daar goed naar bij de hogescholen. Voorbeelden van afstudeerrichtingen:
 • Integrale kwaliteitszorg,
 • Productontwikkeling / marketing,
 • Procesontwikkeling,
 • Productie en productiemanagement,
 • Industriële marketing.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

 • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet zeer geïnteresseerd zijn in de productie van levensmiddelen. Als je de technisch-onderzoekende kant het leukst vindt, moet je houden van chemie, laboratoria en onderzoek. Als je kiest voor de consumentenkant, moet je communicatie, marketing en verkooptechnieken interessant vinden. Als je het liefst met de productie bezig bent zijn leidinggevende en organisatorische kwaliteiten onmisbaar. Voor alle onderdelen is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en communicatief sterk in je schoenen staat.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Bosch - HAS Den Bosch Voltijd Deeltijd Duaal
Leeuwarden - Hogeschool Van Hall Larenstein Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.