Culturele en Maatschappelijke Vorming

HBO-opleiding
34610
4 jaar
Voltijd, Deeltijd, Duaal
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je werkt op plaatsen waar je mensen helpt zich op cultureel en maatschappelijk terrein te ontwikkelen. Denk aan educatie (waarbij je mensen helpt zich beter te weren in de maatschappij), recreatie en vrije tijd, samenlevingsopbouw, kunst en cultuur. Je helpt daarop beleid maken, je probeert mensen zich bewust te worden van hun situatie en de veranderingen die zij daarin kunnen aanbrengen, je vergroot hun kennis en vaardigheden (dit kan variŽren van leren schrijven en lezen tot zelfverdediging).
Daarbij hoef je niet altijd aan zware thema's te denken, het kan ook gaan om bijvoorbeeld inloopmiddagen, sport- en bewegingsactiviteiten, computercursussen, toneelstukken maken en opvoeren of gezamenlijk iets opknappen. Dit zijn allemaal dingen die je met mensen kunt organiseren en uitvoeren. Denk daarbij onder meer aan club- en buurthuizen, jeugdhonken, educatieafdelingen van ROC's, asielzoekerscentra en gemeentelijke diensten.

Je kunt ook op overheidsniveau bezig zijn, bijvoorbeeld als beleidsmedewerker bij een educatieve dienst, of op het gebied van cultuur of jeugdzorg. Verder zijn er mogelijkheden in de evenementenorganisatie, toerisme en recreatie. Kortom: op vele manieren kun je bezig zijn met mensen.

Opleidingsinhoud

In de propedeuse (1 jaar) maak je kennis met het werkveld en je oriŽnteert je op de opleidingsmogelijkheden. Je leert onder andere methodisch werken, leidinggeven aan deelnemers en vrijwilligers, hoe je een programma-aanbod ontwikkelt en je leert projecten opzetten en uitvoeren. Daarnaast krijg je de nodige vakken op het gebied van mens en maatschappij (sociologie, psychologie, pedagogiek), kunstzinnige en sportieve activiteiten en aanvullende vakken als informatica, PR en financiŽle administratie.
 • In de hoofdfase (3 jaar) begin je met een verdieping van je theoretische en praktische kennis. Je kiest een werkveld:
 • Educatie;
 • Kunst en cultuur;
 • Recreatie en toerisme;
 • Samenlevingsopbouw.
Je gaat dieper in op vakken als organisatiekunde, economie, samenlevingsopbouw. Ook krijg je agogische werkvormen, hier leer je hoe je om gaat met individuen en groepen. Wat beÔnvloed hen en hoe beÔnvloed jij hen? Ook ga je dieper in op vakken zoals conflicthantering, PR en werving.
In het voorlaatste jaar loop je stage en in het laatste jaar werk je aan je verslag, je afstudeerscriptie en je eindgesprek. Tijdens de opleiding werk je zowel individueel als in groepen aan projecten en themaís.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 2.083,-

 • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de Ä 1.240,- en de Ä 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt veel eigenschappen gebruiken in deze sector: creativiteit, houden van het organiseren van activiteiten en het begeleiden van vrijwilligers, goed met mensen kunnen omgaan, geduld hebben, sportief zijn, fantasierijk zijn, stressbestendig.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.