HZ University of Applied Sciences

Pedagogiek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Met je diploma op zak ben je de brug tussen jeugdzorg, onderwijs en welzijn. Je werkt in gezins- of instellingsverband. Je kunt op veel verschillende plekken aan het werk: van kinderopvang, jeugdzorg en gehandicaptenzorg tot scholen, jongerenadviescentra, centra voor jeugd en gezin en de Raad voor Kinderbescherming. Je kunt ook bij gemeentes aan de slag.

Je kunt onder andere aan het werk als hulpverlener in de jeugdzorg, als gezinsbegeleider, opvoedcoach of pedagogisch ondersteuner.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar begin je met het leggen van een stevige basiskennis op het gebied van ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Hierin staat de normaliteit in het opgroeien van kinderen centraal. Je maakt in het eerste jaar gelijk kennis met het werkveld, door verschillende praktijkopdrachten bij organisaties en gezinnen uit te voeren.

In het tweede jaar loop je twee dagen per week stage met verantwoordelijkheid voor het werken met kinderen, jongeren en gezinnen. De rest van de week volg je lessen op de HZ. Als je interesse hebt in jeugdzorg, kun je vanaf het tweede jaar kiezen voor de aantekening 'Jeugzorgwerker in het Kwaliteitsregister Jeugd', een extra aantekening op je diploma.

Het derde en vierde jaar van de opleiding staat in het teken van afwijkende ontwikkeling en opvoeding, zoals psychopathologie, orthopedagogiek en psychotrauma. Ook kies je in het derde jaar een minor (specialisatie). Het vierde jaar loop je stage en studeer je af.

Vooropleiding

Om toegelaten te worden tot de hbo-opleiding Pedagogiek bij de HZ, heb je een afgeronde havo-, vwo- of mbo niveau 4 opleiding nodig en heb je interesse in gedrag en beleving van het inter- en intrapersoonlijk functioneren van de mens in zijn maatschappelijke- en levensrollen.

Kosten

Naast het bepaalde collegegeld van €2006,- zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. In het eerste jaar zijn de kosten ongeveer €300,- . In het tweede, derde en vierde jaar zijn deze kosten ongeveer €300 per jaar.

Vervolgopleiding

Doorstuderen na de opleiding Pedagogiek? Je hebt de keuze uit diverse master-opleidingen. De HZ biedt de mogelijkheid de hbo-master Special Educational Needs (SEN) te volgen. Dit is een master van de Hogeschool Utrecht die in Vlissingen wordt aangeboden via het Seminarium voor Orthopedagogiek.

Naast de HZ kun je terecht bij diverse universiteiten voor de masters Orthopedagogiek, Pedagogische Wetenschappen of Psychologie.

Plaatsen / leslocaties

Vlissingen

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als hbo-pedagoog ben je actief betrokken bij de opvoeding, ontwikkeling en (mogelijke) problemen in de ontwikkeling van minderjarigen: van heel jonge kinderen tot jongvolwassenen. De uitdagingen waarmee je te maken krijgt zijn heel verschillend en kunnen ontstaan door uiteenlopende oorzaken. Een kind dreigt bijvoorbeeld uit te vallen op school of voelt zich erg onzeker omdat hij of zij wordt gepest. Als hbo-pedagoog probeer je oplossingen te zoeken door een zo optimaal mogelijk opvoedkundig klimaat te creëren voor het kind en zijn netwerk. Je gaat hierbij uit van het positieve in kinderen en hun opvoeders. Je werkt hiervoor samen met veel verschillende mensen: van ouders tot verschillende, sociale deskundigen. Tijdens de opleiding leer je alles over de ontwikkelingspsychologie en identiteitsvorming om kinderen en jongeren zo goed mogelijk te begeleiden. Daarnaast leer hoe je als professional werkt met ouders en gezinnen. Je taken kunnen ook gericht zijn op het voorkomen van problemen. Je geeft bijvoorbeeld een preventieve voorlichting aan jongeren of ouders of werkt mee aan het opzetten van beleid en projecten om een kansrijke omgeving te creëren.

Je bent iemand met een goed inlevingsgevoel, een luisterend oor, geeft graag advies en je hebt oog voor kansen en mogelijkheden in mensen. Ga jij straks aan de slag als hbo-pedagoog? Met de opleiding Pedagogiek aan de HZ word je opgeleid tot een sociale en betrokken jeugdspecialist.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere - Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal
Amersfoort - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Amsterdam - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven, Tilburg, Sittard, Den Haag, Den Bosch - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Gouda - Driestar Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Leeuwarden - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.