Hogeschool Rotterdam

Ergotherapie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je richt je vooral op de begeleiding en behandeling van mensen met een handicap of op situaties waar een handicap of chronische blessure voorkomen moet worden (zoals de inrichting van een werkplek, de hoogte van een bureau, muisarmen, RSI en dergelijke). Je helpt mensen met een handicap om zichzelf zoveel mogelijk en zo goed mogelijk te redden in het dagelijks leven. Denk daarbij aan blinden of doven, aan mensen met een aangeboren handicap of slachtoffers van ongevallen. Je kunt op veel plaatsen werken. Hierbij kun je denken aan verschillende instellingen zoals revalidatiecentra voor gehandicapten, jongeren en ouderen. Je kan ook werken bij mensen thuis om aanpassingen en trainingen te begeleiden. Je kunt werk vinden bij bedrijven (arbo-gericht) en instellingen voor ambulante zorg en begeleiding. Ook bij de overheid (gemeentelijke diensten, instanties die regelingen op dit terrein uitvoeren) kun je aan de slag, zowel in de directe contacten met cliŽnten als in de beleidsvoorbereidende sfeer.

Opleidingsinhoud

In de propedeuse (1 jaar) wordt de basis gelegd voor het vervolg van de studie. Ontwikkeling van vaardigheden, theoretische kennis en oriŽntatie op het werkveld (o.m. door themaweken) vormen de kern. Thema's kunnen zijn: rolstoeltraining, werkveldoriŽntatie, creatieve en dramatische expressie, actuele ontwikkelingen. Je krijgt de basis van een aantal theorievakken: ergotherapie, neurologie, psychologie. Je bent in groepen praktisch bezig met (simulatie)patiŽnten.

In de hoofdfase (3 jaar) vindt verdieping van de leerstof plaats, je werkt via probleemgestuurd onderwijs. Je loopt verscheidene stages in het 2e en/of 3e jaar (verschilt per hogeschool). Je verdiept je verder in de verschillende categorieŽn patiŽnten en behandelingsmethoden. Hierbij kun denken aan gehandicapte kinderen, ouderen met bepaalde lichamelijke beperkingen en patiŽnten die een beroerte hebben gehad. Je sluit de opleiding af door middel van een afstudeerproject - onderzoek en eindwerkstuk of eindverslag.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de Ä 1.240,- en de Ä 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet een veelzijdige belangstelling hebben: voor mensen, hun fysieke (en soms geestelijke) problemen en een oog voor (technische) oplossingen. Je werkt meestal in een behandelteam samen met mensen uit andere disciplines (medisch, uitkeringstechnisch, verzorgend). Je moet goede contactuele eigenschappen bezitten, je betrokken voelen bij mensen en veel geduld hebben. De nodige rapportage vraagt om een goede taalbeheersing. In de beleidssfeer is bovendien gevoel voor strategie en 'politiek' gewenst.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.