Hogeschool Rotterdam

Fysiotherapie

HBO-opleiding
70046
4 jaar
Voltijd, Deeltijd
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je behandelt mensen die klachten hebben over hun 'bewegingapparaat'. Je kunt hierbij denken aan moeilijk lopen, rugpijn, spierpijn of blessures. Ook bij herstel na operaties, het behoud van bepaalde functies of bij de verbetering van de functie van bepaalde organen kan de fysiotherapeut een belangrijke rol spelen. Je kunt patiŽnten op verschillende manieren behandelen. Je kunt dit doen met behulp van technische apparatuur, zoals warmte, geluidsgolven en water. Je kunt ze ook behandelen door middel van massages en door het toepassen van bewegingstherapie.

Je werkt met patiŽnten op basis van verwijzing van een arts, maar je bent in de uitvoering van je werk redelijk zelfstandig. Je stelt een behandelplan op, bespreekt dat met de patiŽnt en (indien gewenst) met de behandelend arts. Je kunt als zelfstandig fysiotherapeut werken. Dit gaat meestal in een maatschap met andere therapeuten. Ook kun je voor in een instelling voor gezondheidszorg werken, zoals een verpleeghuis, ziekenhuis, revalidatiecentrum en gehandicaptenzorg. Ook kun je aan het werk gaan bij een sportclub, in een fitnessstudio en je kunt bezig zijn als bedrijfs(fitness)fysiotherapeut. Je kunt ook werken bij onderzoeksinstituten. Als fysiotherapeut kun je zelfstandig bezig zijn; je kunt ook werken in dienst van bepaalde organisaties - sportschoolinstructeur, fitnesstrainer, masseur, verzorger, therapeut.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) is vooral bedoeld als kennismaking met het vakgebied van de fysiotherapeut en de theoretische basiskennis. Je krijgt in dit jaar fysiotherapeutische en medische vakken. Hierbij kun je denken aan fysiotherapeutisch onderzoek, bewegings- en massagetherapie, anatomie en fysiologie. Daarnaast krijg je ook sociaal-agogische vakken zoals psychologie en communicatie. Ook krijg je exacte vakken en oriŽntatie op de gezondheidszorg. De leerstof wordt meestal themagewijs of via probleem gestuurd onderwijs en in projecten wordt aangeboden. Ook wordt via korte stages inzicht gegeven in het werkveld.

In de hoofdfase (3 jaar) vindt verdere verdieping plaats. Er worden stages gelopen en bovendien wordt in deze periode een keuze gemaakt uit de differentiaties of afstudeerrichtingen. Die verschillen per hogeschool, evenals de werkwijzen.
Mogelijke differentiaties zijn:
 • Fysiotherapie en kinderen;
 • Fysiotherapie en ouderen;
 • Fysiotherapie en geriatrie;
 • Fysiotherapie en medische fitness;
 • Fysiotherapie en sport;
 • Hydrotherapie;
 • Chronisch zieken;
 • Bewegen en fysiotherapie;
 • Bedrijfsfysiotherapie;
 • Fysiotherapie in ontwikkelingslanden.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 2.083,-

 • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de Ä 1.240,- en de Ä 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet je kunnen inleven in de problemen en klachten die mensen je vertellen. Goed luisteren en goed vragen. Je moet een behandelplan opstellen en dat met hen doorspreken. Je moet een inschatting kunnen maken van hun doorzettingsvermogen en (waar mogelijk) van hun eigen mogelijkheden om een klacht te verhelpen of draaglijk te maken. Je werkt zelf veel met je handen - hoewel je geen uitzonderlijke kracht nodig hebt, moet je wel een goede lichamelijke conditie hebben in dit vak!

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Breda - Avans Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Heerlen - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Leiden - Hogeschool Leiden Voltijd Deeltijd Duaal
Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.