Huidtherapie

HBO-opleiding
34091
4 jaar
Voltijd, Deeltijd
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je werkt met mensen die om verschillende redenen problemen met de huid hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan om een beschadigde huid of mensen met huidproblemen die hun leven nadelig beÔnvloeden. Je komt tijdens je werk in aanraking met slachtoffers van ongelukken en brandwonden, maar ook met mensen die een aangeboren afwijking hebben aan de huid. Je kunt hierbij denken aan wijnvlekken, pigmentafwijkingen, overmatige beharing, littekens, acne en eczeem.
Je behandelt deze mensen door verschillende technieken. Je kunt ze masseren, crŤmes insmeren, cosmetische camouflagetechnieken toepassen, gebruik maken van elektrisch epileren. Bovendien kun je mensen leren om deze technieken zelf toe te passen. De behandelingen die je uitvoert doe je meestal in samenwerking met en op verwijzing van een huidarts. Je kunt een eigen praktijk hebben, maar ook werkzaam zijn in een ziekenhuis of een brandwondencentrum.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) bevat alle basisvakken, theoretisch en praktisch. Daarnaast maak je kennis met het werkveld en dat kan aangrijpend zijn. Het vakkenpakket is zeer breed en bevat onder meer medische vakken als anatomie en fysiologie, pathologie, kennis van medicijnen en biochemie. Daarnaast volg je ook sociale vakken als psychologie en sociale vaardigheden. Je krijgt ook specifieke vakken als plastische chirurgie, dermatologie, massagetherapie, camouflagetherapie - elektrisch epileren en acnetherapie.

In de hoofdfase (3 jaar) verdiep je de theoretische kennis en vergroot je je praktische vaardigheden. In het tweede jaar van je opleiding volg je veelal praktijklessen. Hierbij krijg je te maken met onderwerpen die in de praktijk voorkomen. Tijdens deze praktijklessen leer je omgaan met de patiŽnten en de samenwerking met je medestudenten.
Ook in het derde jaar volg je veel praktijklessen. Je gaat dieper op de leerstof in en de stof wordt complexer. Je krijgt tijdens de praktijklessen ook te maken met echte patiŽnten. Je loopt tijdens je opleiding ook stages. Het grootste gedeelte van het vierde jaar zal je besteden aan een onderzoeksproject. Je opleiding sluit je in het vierde jaar af met een scriptie en een presentatie.

Vooropleiding

Havo met profiel: NT, NG, EM, CM
Vwo met profiel: NT, NG, EM, CM

Let op: sommige hogescholen vragen afwijkende of aanvullende toelatingseisen; laat je hierover informeren bij de hogeschool van jouw keuze.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de Ä 1.240,- en de Ä 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet gevoel hebben voor mensen bij wie het uiterlijk een groot sociaal-emotioneel probleem vormt. Bovendien hebben veel mensen dat te 'danken' aan een ongeval. Er spelen dus nogal wat emoties een rol als je een behandelingsplan gaat opstellen en uitvoeren. Sommige behandelingen zijn ook pijnlijk voor de patiŽnt en ze zijn vaak langdurig. Alles bij elkaar betekent dat, dat je zelf ook emotioneel betrokken kunt raken bij de mensen die je helpt. Toch zul je enige afstand van hun problemen moeten kunnen nemen. Het is ook belangrijk dat je goed kunt overleggen met de betrokken arts(en) over de behandelwijze en gewenste resultaten. Natuurlijk werk je zeer zorgvuldig en hygiŽnisch.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Haag - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.