Hogeschool Rotterdam

Opleiding tot Verpleegkundige

HBO-opleiding
34560
4 jaar
Voltijd, Deeltijd, Duaal
Bachelor

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als verpleegkundige draag je de zorg voor patiŽnten - je verzorgt hen en verricht de nodige medische handelingen (onder verantwoordelijkheid van een arts), je biedt patiŽnten ook psycho-sociale zorg. Je coŲrdineert de totale zorg van patiŽnten. Daarnaast geef je leiding aan lager opgeleid verplegend personeel. Je kunt je specialiseren tot verpleegkundige in de kraam-, kind- of jeugdzorg, chronisch zieken, intensieve klinische zorg of psychiatrie en verstandelijke gehandicaptenzorg.
Je kunt werken in een (psychiatrisch) ziekenhuis, verpleeghuis, instelling voor gehandicapten, de basisgezondheidszorg, thuiszorg, ambulancediensten en ontwikkelingswerk.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) is een oriŽntatiejaar, waarin je basiskennis opdoet maar vooral ontdekt welke eisen het beroep aan jou stelt. Er wordt veel aandacht besteed aan het aanleren van de juiste beroepshouding. Naast theorielessen bestaat de opleiding uit veel praktijk en themagericht onderwijs, uitgaande van zorgsituaties. Bovendien loop je al snel stage.

In de hoofdfase (3 jaar) wordt de theorie verder uitgediept, en er worden meer praktische vaardigheden aangeleerd. Onderwerpen zijn o.m.: verpleegtechnische handelingen, basiszorg, verplegen van bepaalde categorieŽn zorgvragers: chronisch zieken, verstandelijk gehandicapten, kinderen, kraamvrouwen en psychiatrische patiŽnten. De te onderscheiden vakken die je daar in tegenkomt zijn onder meer: anatomie en fysiologie, pathologie en psychiatrie. Ook krijg je te maken met vakken zoals kindergeneeskunde, sociologie, psychologie, orthopedagogiek, ethiek en filosofie. Andere basisvakken zijn recht, organisatiekunde, informatica en Nederlands. Je maakt in het 3e of 4e jaar een keuze uit mogelijke differentiaties, bijvoorbeeld Kraam-, kind- en jeugdzorg, intensieve klinische zorg, chronisch zieken, psychiatrie en verstandelijk gehandicaptenzorg. Je loopt ook in deze periode verscheidene stages en je sluit de opleiding af met een scriptie en presentatie.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 Ä 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de Ä 1.377,- en maximaal Ä 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet de (medische) verpleegkundige handelingen uiterst zorgvuldig en nauwkeurig uitvoeren. Je moet oog en aandacht hebben voor de (psychische) noden van de patiŽnten, goed letten op mogelijke veranderingen in hun conditie. Flexibiliteit, stressbestendigheid en een goede lichamelijke conditie heb je zeker nodig want je tilt, bukt en loopt erg veel. Je werkt in wisselende diensten, overdag en 's nachts, in weekends en op feestdagen. Je werkt in een team en het is erg belangrijk dat je zorgvuldig rapporteert wat er in jouw dienst met een patiŽnt is gebeurd, zodat je opvolger weet waar hij of zij extra op moet letten.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar, Amsterdam - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Breda, Den Bosch - Avans Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Ede - Christelijke Hogeschool Ede Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven, Tilburg - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede, Deventer - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Heerlen - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Leeuwarden - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Leiden - Hogeschool Leiden Voltijd Deeltijd Duaal
Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle - Hogeschool Viaa Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle, Almere - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.