HZ University of Applied Sciences

Opleiding tot Verpleegkundige

HBO-opleiding
34560
4 jaar
Voltijd, Deeltijd, Duaal
Bachelor

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als afgestudeerd verpleegkundige ben je breed inzetbaar. Je kunt werken in veel verschillende takken van de zorg.

Je kunt gaan werken in de wijkzorg of thuiszorg, waarbij je zorg verleent aan zorgvragers thuis. Ook kun je aan de slag in het ziekenhuis, waarbij je de keuze hebt uit verschillende specialismen. Ga aan de slag als verpleegkundige op een chirurgische afdeling, of bij bijvoorbeeld cardiologie of neurologie. Samen met een team van artsen en andere zorgverleners zorg je voor een optimale zorg. Daarnaast kun je terecht in de psychiatrie, ouderenzorg en de sociale gezondheidszorg.

Opleidingsinhoud

De eerste twee jaar van de opleiding leg je een theoretische basis. Je werkt zelfstandig en in groepsverband aan opdrachten en projecten. In zowel het eerste als tweede jaar loop je stage.

Vanaf het derde jaar ga je aan de slag met onderwerpen als chronische klachten, psychische problemen en de zorg voor patiŽnten met acute pijn. Ook volg je een minor (specialisatie) van een half jaar. Je kunt onder andere kiezen voor een minor op de HZ, maar je kunt ook een half jaar aan de slag in het buitenland.

In het derde jaar volg je een minor van zes maanden en loop je een half jaar stage bij een zorginstelling. In het vierde jaar loop je stage bij een zorginstelling naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.

Vooropleiding

Een goede gezondheid is noodzakelijk. Hoewel een medische keuring voor het volgen van deze opleiding niet noodzakelijk is, kan er voor het uitoefenen van het verpleegkundig beroep en voor het stagelopen naar worden gevraagd. Voor de opleiding Verpleegkunde gelden de volgende toelatingseisen.

  • havo- of vwo-diploma. Voor deze opleiding worden geen eisen gesteld aan je gekozen profiel of vakken (biologie wordt wel aanbevolen).
  • mbo-diploma niveau 4

21+ Toets
Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor deze opleiding en ben je op 1 september 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek (colloquium doctum).

Kosten

Naast het bepaalde collegegeld van Ä2006,- zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. In het eerste jaar zijn deze kosten ongeveer Ä1000, in jaar twee t/m vier Ä250. Ook zal je regelmatig een activiteit of excursie hebben. Deze kosten bedragen ongeveer Ä70.

Vervolgopleiding

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. Zo kun je de master Verpleegkundig Specialist of de master Verpleegkunde-Vroedkunde in Antwerpen volgen. Deze tweejarige master is een samenwerking tussen de HZ, Universiteit van Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool en Karel de Grote-hogeschool. Door deze samenwerking sluit de HZ-opleiding Verpleegkunde perfect aan op de master Verpleegkunde-Vroedkunde.

De HZ biedt verschillende post-hbo opleidingen aan, waaronder Inspirerend Leiderschap en Casemanagement Dementie.

Plaatsen / leslocaties

Vlissingen

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als verpleegkundige heb je verschillende taken. Naast de directe zorg voor een patiŽnt, zorg je ervoor dat alle zorg rondom de patiŽnt goed wordt georganiseerd. Je gaat in gesprek met de patiŽnt, familie en je werkt multidisciplinair. Samen met andere zorgverleners (zoals artsen, fysiotherapeuten of andere zorginstellingen) zorg je voor een optimale zorgverlening.

Naast je sociale vaardigheden, ben je communicatief sterk en werk je graag met mensen. Je bent stressbestendig, besluitvaardig en staat stevig in je schoenen. Wil jij straks aan de slag als verpleegkundige in een ziekenhuis, de ouderenzorg, de wijkzorg of de psychiatrie? Met de opleiding Verpleegkunde aan de HZ word je opgeleid tot een ondernemende en onderzoekende zorgprofessional.

Ben je afgestudeerd als mbo-verpleegkundige? Dan heb je wellicht recht op vrijstellingen. Kijk hiervoor onder het kopje toelatingseisen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar, Amsterdam - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Breda, Den Bosch - Avans Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Ede - Christelijke Hogeschool Ede Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven, Tilburg - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede, Deventer - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Heerlen - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Leeuwarden - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Leiden - Hogeschool Leiden Voltijd Deeltijd Duaal
Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle - Hogeschool Viaa Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle, Almere - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.