Voeding en DiŽtetiek

HBO-opleiding
4579
4 jaar
Voltijd, Deeltijd
Bachelor

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je kunt je richten op verschillende sectoren die op de een of andere manier met voeding te maken hebben: de voorlichting (algemeen, gericht op bepaalde voedingsmiddelen, gericht op een bepaalde doelgroep), onderzoek (nieuwe voedingsmiddelen, samenstelling van bepaalde producten o.m.), kwaliteitszorg (instellingskeuken, levensmiddelenindustrie). Voeding is erg belangrijk, zowel voor onze gezondheid als voor ons welbevinden. 'Lekker eten en drinken', zonder nare gevolgen voor lijf en geest - wie wil dat niet? Het is het hoofdterrein van de voedingsdeskundige en diŽtist. Je kunt werkzaam zijn als zelfstandig diŽtist, waarbij je (meestal op verwijzing van een arts) mensen helpt een evenwichtig dieet samen te stellen, of bepaalde producten te vervangen door andere (minder schadelijke) waardoor een ziekte wordt bestreden.

Ook kun je werken in instellingen voor gezondheidszorg, waar je adviseert over de samenstelling van een dieet (bijvoorbeeld in een ziekenhuis of verpleeghuis, centrale keuken van een of meer zorgcentra). Werk voor voedingsdeskundigen is er ook volop in de voedings- en levensmiddelensector, waar nieuwe producten worden ontwikkelt, bepaalde toevoegingen worden veranderd, een nieuwe markt voor bepaalde producten moet worden 'bewerkt'.
Er zijn voorlichtingsbureaus voor de voeding, waar voorlichting wordt gegeven over gezonde voeding, patiŽntenverenigingen waar gericht advies gegeven wordt over voeding en dieet.
Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je dus kiezen uit een scala van mogelijkheden - bijvoorbeeld van een beroep waarin je veel persoonlijk met mensen te maken hebt, die je adviseert en helpt tot een beroep waarin marketing en het ontwikkelen van commerciŽle producten centraal staan.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) is vooral als oriŽntatie bedoelt. Je maakt kennis met het werkveld (ook door middel een van stage) en je krijgt een aantal basisvakken. Hierbij kun je denken aan medisch-biologisch, hierbij horen de vakken biologie, microbiologie, pathologie, anatomie/fysiologie en scheikunde. Andere vakken die je kunt verwachten zijn onder meer voedingsleer, voedselbereiding en diŽtetiek. Ook krijg je algemene vakken zoals communicatie, statistiek, economie en psychologie.

In de hoofdfase (3 jaar) werk je thema-gewijs verder. De theorie wordt verdiept en door middel van keuzemodules kun je richting geven aan je studie. Je werkt samen met medestudenten in projecten en je loopt een aantal stages. In het laatste jaar sluit je de studie af met een afstudeeropdracht: een praktijkopdracht, scriptie en eindgesprek.
Afstudeerrichtingen die mogelijk zijn (verschillend per hogeschool, dus informeer goed!):
 • DiŽtist;
 • Commercieel diŽtist;
 • Paramedisch diŽtist;
 • Commercieel voedingskundige;
 • Voedingsonderzoek;
 • Voedingsvoorlichting.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 Ä 2.314,-

 • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de Ä 1.377,- en maximaal Ä 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet van eten houden - vooral van gezond eten. Je moet ook nieuwsgierig zijn, onderzoek willen doen en nieuwe ontwikkelingen kritisch volgen. Ook interesse in de medische kant van de voeding is belangrijk. Daarbij moet je goed met mensen kunnen omgaan, een stimulerende en positieve benadering hebben. Als je voor de commerciŽle kant kiest, is zakelijk inzicht en gevoel voor trends en ontwikkelingen nodig.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.