Muziek (M)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Waar je later werkt, hangt af van de richting en de specialisatie: welke muziekrichting kies je, wordt je componist/arrangeur, dirigent, uitvoerend musicus of docent? Zing je of gebruik je een andere instrument dan je stem? Dat bepaalt dan voor een deel ook wat je kunt gaan doen.
Centraal staat dat je werkt met, voor en in de muziek. Je bespeelt één of meer instrumenten en/of zingt, dirigeert, treedt op - als solist of in een orkest, ensemble, koor of groep. Je kunt ook als muziekdocent werken, bij een muziekschool of in een eigen praktijk, je kunt werken als componist/arrangeur.
Ook kun je werken bij overheidsdiensten op het terrein van muziek en cultuur, theaters, schouwburgen.

Opleidingsinhoud

De opleiding heeft gedeeltelijk een oriënterend karakter, zodat je kunt ontdekken welke mogelijkheden voor verdere studie er voor jou zijn. Daarnaast krijg je een gedegen theoretische basis met vakken als algemene muziekleer, harmonieleer, analyse, muziek- en cultuurgeschiedenis, de relatie tussen muziek en andere kunsten. Daarnaast is je eigen muzikale ontwikkeling erg belangrijk. Bij de meeste opleidingen kies je een hoofdvak (instrument of zang), en een bijvak (instrument of zang). Je kunt je verder specialiseren in bijvoorbeeld klassieke of lichte muziek, jazz of pop en rock.

In de hoofdfase (3 jaar) ligt de nadruk op de gekozen vakken en richtingen. Die verschillen per hoofdvak. Mogelijkheden in het algemeen:
 • Uitvoerend musicus instrumentaal;
 • Uitvoerend musicus vocalist;
 • Operazanger/Muziekdramatische opleiding;
 • Directie/dirigent;
 • Compositie;
 • Koordirectie;
 • Praktijkdiploma Beiaard;
 • Praktijkdiploma Harmonie en Fanfare, Brassband;
 • Theorie der muziek;
 • Docerend Musicus.

Vraag goed na of het conservatorium voorziet in de richting die jij wilt volgen!

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

4 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding (VTO):
Voor het studiejaar 2021-2022 is dit € 1.084,- (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

 • Deeltijd (DTO) of duale opleiding (DUA):
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2021/2022 tussen de € 542,- en maximaal € 1.084,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld. (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Wanneer je na het behalen van je master verder wilt studeren zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je een tweede master gaan doen (in dat geval kies je voor een master-na-masteropleiding en specialiseer je je nog meer in het door jouw gekozen vakgebied). Je kunt ook doorstuderen aan de hand van een postgraduate opleiding. Veel universiteiten bieden tegenwoordig ook postgraduate onderwijs aan. Dit zijn opleidingen die een vervolg zijn op een academische studie en richten zich op wetenschappelijke verdieping binnen het door jouw gekozen vakgebied. Op deze manier specialiseer je verder en haal je uiteindelijk nog een erkend diploma of erkende titel.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet muzikaal talent hebben en een goed gehoor, een instrument kunnen bespelen en/of een goede stem hebben. Daarnaast moet je creatief zijn, originaliteit bezitten en een doorzetter zijn.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem - ArtEZ Academie voor Art & Design, Theater & Dans, Conservatorium Arnhem Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag - Koninklijk Conservatorium Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Haarlem - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Maastricht - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Tilburg - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.