HZ University of Applied Sciences

Bedrijfseconomie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als bedrijfseconoom weet je precies wat er gebeurt op financieel gebied binnen jouw organisatie. Je houdt in de gaten hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat en stelt budgetten op. Zo weet je precies hoe de organisatie er financieel voor staat. Niet alleen jij weet dit, maar je brengt ook de rest van de organisatie hiervan op de hoogte via analyses, investeringsplannen of financiële jaarstukken. De bedrijfseconoom is de spin in het web als het gaat om belangrijke beslissingen op het gebied van nieuwe investeringen, budgetteringen en kosten. Met jouw kennis en kunde bepaal je mede het succes van het bedrijf.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar van de opleiding leg je een brede, economische basis op het gebied van economie en marketing. Je krijgt les in vakken als Bedrijfseconomie & Onderneming en Financiële Administratie. Samen met andere studenten krijg je de kans om je eigen bedrijf, een Student Company, te starten.

Vanaf het tweede jaar staan de hoofdtaken van de bedrijfseconoom centraal. Je verdiept je in kosten en budgettering, financieel management, informatiebeheer en verslaggeving. Je stelt fiscale en commerciële jaarstukken op en past alle ins en outs rondom boekhouden, ondernemerschap en management toe.

In het derde jaar volg je een minor van 6 maanden en loop je een half jaar stage bij een bedrijf. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.

In het derde jaar loop je zes maanden stage in binnen- of buitenland bij een bedrijf dat je zelf uit mag kiezen. Tijdens je stage kom je af en toe terug op de HZ voor een terugkomdag.

Aan het einde van het vierde jaar lever je een afstudeeronderzoek op, waarmee je aantoont het beroep (op startersniveau) te beheersen. Het afstudeeronderzoek voer je uit bij het bedrijf waar je stage loopt.

Vooropleiding

Havo:
N&T: toelaatbaar zonder aanvullingen
N&G: ec of m&o
E+M (ec of m&o)
C+M (ec of m&o) + wi (a of b)

Vwo:
N&T: toelaatbaar zonder aanvullingen
N&G: ec of m&o
E&M: toelaatbaar zonder aanvullingen
C&M: ec of m&o)

Mbo-diploma (niveau 4)

Schakelcursus economie
Zonder Economie 1 in je pakket kun je niet starten aan de opleiding. Heb je als vooropleiding havo of vwo en heb je geen economie in je pakket? Dan kun je de schakelcursus Economie volgen waarmee je toch kunt starten aan de opleiding.

Niet toelaatbaar?
Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingseisen voldoet, kun je een toelatingsonderzoek doen. Dit 'toelatingsonderzoek'
(Colloquium doctum genoemd) kan je aanvragen door bij je inschrijvingsverzoek op Studielink bij ‘vooropleiding’ de optie ‘Anders’ aan te geven en vervolgens te kiezen voor ‘Colloquium doctum(00601)’ (toelatingsexamen). De HZ-opleiding van je keuze neemt dan z.s.m. contact met je op omtrent de verdere stappen.

Kosten

Naast het bepaalde collegegeld van €2006 zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €500 per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €100.

Vervolgopleiding

De HZ biedt de mogelijkheid als student deel te nemen aan een pre-mastertraject, waardoor je versneld in een masterprogramma van Tilburg University kunt instromen. Zo kun je in 1,5 tot 3 jaar je universitaire mastertitel behalen. Na de selectieprocedure start je in je vierde jaar van de opleiding Bedrijfseconomie een schakelprogramma in Tilburg ter voorbereiding op het volgen van de gewenste master. Wil je aan dit traject deelnemen dan moet je je propedeuse behaald hebben en een gewogen gemiddelde van alle tentamencijfers van 7,0 of hoger hebben.

Bijzonderheden

kosten bedragen in totaal ongeveer €100.

Plaatsen / leslocaties

Vlissingen

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Naast sterke analytische en rekenvaardigheden werk je graag met mensen, in teamverband of als leidinggevende. Wil jij straks aan de slag als accountant, financieel adviseur of belastingadviseur? Met de opleiding Bedrijfseconomie aan de HZ word je opgeleid tot een ondernemende en resultaatgerichte allround professional die straks overal aan de slag kan.

Soortgelijke particuliere opleidingen & cursussen


Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar, Diemen, Haarlem, Rotterdam - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Almere - Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal
Arnhem, Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Breda, Den Bosch - Avans Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven, Venlo - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Emmen, Leeuwarden - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede, Deventer - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Sittard - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.