HZ University of Applied Sciences

Communicatie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Afgestudeerd aan de opleiding? Met je diploma op zak kun je terecht bij zowel commerciële bedrijven, overheidsorganisaties als gespecialiseerde (communicatie)bureaus in verschillende beroepen.

Communicatieadviseur
Je bent werkzaam voor een organisatie of je hebt je eigen bedrijf opgestart. Als communicatieadviseur geef je advies over communicatievraagstukken. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van interne communicatie zijn, maar ook voor een nieuwe campagne of social media actie. Je bent iemand die een bedrijf verder op weg kan helpen met strategisch communicatieadvies. Daarnaast kun je betrokken zijn bij het ontwikkelen van verschillende on- en offline communicatiemiddelen, zoals brochures of een personeelsblad.

Content Manager
Als content manager is tekst, beeld en video jouw domein. Je beheert vaak verschillende kanalen, zoals social media of een website en beslist welke berichten hier geplaatst worden. Je denkt na over de boodschap en de tone of voice en je monitort welke content wel of niet werkt om je doelgroep te bereiken.

Opleidingsinhoud

Al vanaf de eerste dag start je met je ontwikkeling tot communicatieprofessional. Je begint het jaar met het leggen van een stevige basiskennis en je komt al snel in aanraking met de praktijk. Je maakt verschillende communicatiemiddelen en denkt na over communicatiestrategieën. Ook ga je aan de slag met communicatiemanagement en social media. Trends in het vakgebied zijn belangrijk tijdens de opleiding: je blijft altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Samen met andere studenten krijg je de kans om je eigen bedrijf, een Student Company, te starten. Tijdens de hele opleiding werk je samen met andere studenten of je werkt individueel aan opdrachten. Je zal regelmatig gastlessen bijwonen, projectweken hebben en opdrachten rechtstreeks uit het bedrijfsleven krijgen.

In het derde jaar volg je een minor (specialisatie) van zes maanden en loop je een half jaar stage bij een bedrijf. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.

Vooropleiding

Om toegelaten te worden tot de HZ-opleiding Communicatie gelden de volgende diploma’s en/of profielen:

Eisen volgens de profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden:
  • havo- of vwo-diploma met Economie en Maatschappij
  • havo- of vwo-diploma met Natuur en Techniek
  • havo- of vwo-diploma met Natuur en Gezondheid
  • havo-diploma met Cultuur en Maatschappij + (wiskunde A of wiskunde B)
  • vwo-diploma met Cultuur en Maatschappij
  • mbo-diploma op niveau 4

Niet toelaatbaar met profiel C&M?
Heb je een havo diploma Cultuur & Maatschappij zonder wiskunde A of B, dan bestaat de mogelijkheid een wiskundetoets te doen waarmee je alsnog toegelaten kunt worden. Hiervoor kun je contact opnemen met het academiebureau van de Academie voor Economie & Management via e-mailadres. [stuur een e-mail]

21+ Toets
Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor deze opleiding en ben je op 1 september 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek (colloquium doctum).

Kosten

Naast het bepaalde collegegeld van €2006,- zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten gemiddeld €500,- in het eerste jaar en €250,- voor de overige jaren. Ook ga je regelmatig op excursie. Deze kosten bedragen ongeveer €100,- per jaar.

Vervolgopleiding

Wil je na afronding van je studie Communicatie verder studeren, dan kun je kiezen voor een master aan een universiteit. Kies bijvoorbeeld voor de master Communicatiewetenschappen, Media en communicatie of Cultuurwetenschappen.

Plaatsen / leslocaties

Vlissingen

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Waar je de ene dag een nieuwe campagne voor social media bedenkt, schrijf je de volgende dag een artikel voor een personeelsblad of je geeft advies over de branding van een merk. Je bent bezig met organiseren van evenementen of je staat voor de camera om de pers te woord te staan. Dat is Communicatie. Je schakelt flexibel tussen verschillende doelgroepen, boodschappen en communicatiekanalen. In deze branche verveel jij je geen dag. De opleiding is breed, waardoor je in veel verschillende beroepen terecht kunt komen, afhankelijk van je talent en je interesse.

Naast een flinke dosis creativiteit, heb je gevoel voor taal en werk je graag voor en met mensen. Wil jij aan de slag als social media manager, communicatieadviseur of pr- of contentmedewerker? Met de opleiding Communicatie aan de HZ word je opgeleid tot een creatieve en resultaatgerichte professional die straks overal aan de slag kan.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere - Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Arnhem, Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Breda - Avans Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag, Rotterdam, Diemen - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Ede - Christelijke Hogeschool Ede Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Leeuwarden - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Leiden - Hogeschool Leiden Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle, Almere - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.