Facility Management

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De facilitaire dienst kent veel mogelijkheden. Als je de opleiding Facility Management hebt afgerond kun je werken in een breed vakgebied. Je kunt werken als leidinggevende in de gezondheidszorg, bij instellingen of tehuizen, restaurants, cateringbedrijven, in een huishoudelijke dienst of de voedingsdienst van een zorgcentrum of ziekenhuis. Ook kun je bezig zijn met gebouwenbeheer, onderhoudsdiensten en schoonmaak en beveiliging. Je wordt opgeleid voor leidinggevende posities in de facilitaire dienstverlening. Je kunt verschillende managementfuncties bekleden.
Tot je taken behoren ook organisatie en planning van werkzaamheden, kostenberekeningen, technisch beheer. Je kunt werken in bedrijven en instellingen, bij hotels, congrescentra en recreatiebedrijven, PR en communicatie, logistiek.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) geeft je inzicht in de beroepsmogelijkheden en de basiskennis van de opleiding. Algemene vakken zoals: bedrijfsvoering, bedrijfsorganisatie, informatica, recht, bedrijfseconomie, marketing en communicatie komen aan bod. Ook krijg je specifieke vakken zoals accommodatiebeheer, bouwen en wonen, milieuzorg, beveiliging, restaurantbedrijf, voeding en hygiëne, catering en hospitality management enz.
Bij de meeste hogescholen werk je aan de hand van projecten, thema's of clusters.

In de hoofdfase (3 jaar) kies je een afstudeerrichting en je loopt diverse stages. Je kunt aan een aantal hogescholen een internationale route volgen. De mogelijkheden verschillen per hogeschool, dus informeer goed.
Enkele van de afstudeerrichtingen die worden aangeboden zijn:
 • Consumentenzaken;
 • Facilitair management;
 • Facilitair bedrijf;
 • Hospitality management;
 • Consultancy.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2022/2023 € 2.209,-

 • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2022/2023 tussen de € 1.315,- en maximaal € 2.209,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je beschikt over goede communicatieve managementvaardigheden en je bent klantgericht. Je moet je goed kunnen verplaatsen in de wensen en behoeften van gebruikers of consumenten van facilitaire instellingen. Je moet veelzijdig en flexibel zijn. Je moet zorgvuldig werken en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Tevens moet je goed met mensen kunnen omgaan. Als manager moet je leiding kunnen geven, werkroosters opstellen, kostenberekeningen maken en onderhandelen met leveranciers.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Haag - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Deventer - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Diemen - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Heerlen - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.