Christelijke Hogeschool Windesheim

Financial Services Management (FSM)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Nadat je de opleiding "Hoger onderwijs voor de FinanciŽle en Zakelijke Dienstverlening" hebt afgerond zul je waarschijnlijk gaan werken in de financiŽle dienstverlening. De financiŽle dienstverlening is ťťn van de grootste werkgevers in Nederland. Circa 1 op de 3 Nederlanders werkt in deze branche. In de praktijk zul je naar alle waarschijnlijkheid voornamelijk bezig zijn met het adviseren en begeleiden van bedrijven op het gebied waar jij gespecialiseerd in bent. Je bent deskundig op financieel-economisch gebied. Je hebt financiŽle kennis en communicatieve vaardigheden in huis en je kunt je cliŽnten met de juiste argumenten overtuigen. Daarbij is het gevoel voor commercie en cijfers de ondergrond.

Direct nadat je de opleiding hebt afgerond zul je waarschijnlijk een junior functie in een bedrijf innemen. In termen zul je beroepen kunnen vervullen als; financieel adviseur, beleggingsadviseur, assurantiŽn adviseur, planner, hypotheker enz. Nadat je enige tijd bezig bent met het vak, kun je je verder specialiseren en een hogere functie innemen.

Je kunt na de opleiding gaan werken bij bedrijven in het bank- of verzekeringswezen, adviesbureaus, grote internationale of nationale instanties of bij de verschillende beurzen.

Opleidingsinhoud

De propedeuse, het eerste jaar van de opleiding, is een oriŽnterende en selecterende fase die de basis van de opleiding vormt. De periode is bedoeld om keuzes te maken voor de hoofdfase. Tijdens de propedeutische fase neem je deel aan een aantal projecten die gericht zijn op verschillende facetten van het bedrijfsleven. Naast je deelname aan projecten, volg je ook colleges die voornamelijk betrekking hebben op de financiŽle dienstverlening. Maar ook vakken die gebaseerd zijn op management, economie en recht komen aan bod. Een belangrijk aspect gedurende de opleiding is het projectmatig werken.

De hoofdfase duurt 3 jaar en sluit aan op de propedeutische fase. In de hoofdfase werk je naar een specialisatie toe. Er wordt dieper ingegaan op je kennis op financieel, commercieel en bedrijfscommunicatief gebied. Daarnaast komen er veel aspecten van het bank- en verzekeringswezen aan bod, maar ook juridische en adviserende zaken worden uitgebreid behandeld. Tijdens de opleiding loop je twee keer stage, in het derde jaar een praktijkstage om je te oriŽnteren en in het vierde jaar een afstudeerstage om je opleiding af te ronden. De resterende periodes van de opleiding worden verdeeld in theorie- en praktijkgericht onderwijs. De mogelijkheden en invullingen van de opleiding verschillen per Hogeschool, informeer dus goed bij de desbetreffende instelling.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2022/2023 Ä 2.209,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2022/2023 tussen de Ä 1.315,- en maximaal Ä 2.209,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet goed met klanten om kunnen gaan en dus zijn goede communicatieve vaardigheden belangrijk. Je moet zeer nauwkeurig kunnen werken en cijfermatig inzicht hebben. Je vindt het leuk om onderzoek te doen en aan de hand van de verkregen resultaten een goed advies uit te brengen. Je vindt het leuk om met bijvoorbeeld hypotheken en verzekeringen te werken.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.