B Logistiek en Economie

HBO-opleiding
34436
4 jaar
Voltijd, Deeltijd, Duaal
Bachelor

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Goederen, geld en informatiestromen staan centraal in dit werkveld. Producten moeten worden gemaakt - daarvoor zijn grondstoffen en halffabrikaten nodig; producten moeten worden afgeleverd bij kopers en bij de handel. Voor dit alles is transport nodig, opslag en overslag, magazijnen en expeditieafdelingen, zorgvuldige planning en organisatie. Je kunt werken bij (groot)winkelbedrijven en winkelketens waar je bezig bent met bijvoorbeeld het voorraadbeheer of inkoop. Je kunt ook aan de slag bij bedrijven die internationaal opereren zoals transportbedrijven. Daarbij hou je je bezig met het vervoer over water, over de weg of door de lucht. Ook industriŽle bedrijven behoren tot de mogelijkheden waar grondstoffen binnenkomen en goederen verkocht en getransporteerd worden.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) wordt door een aantal hogescholen gezamenlijk gegeven met andere economische opleidingen, zoals bedrijfseconomie of commerciŽle economie of met andere vervoersopleidingen. Kernvakken bij de opleiding zijn: logistiek, transport- en opslagtechnieken, algemene economie, bedrijfseconomie, commerciŽle economie, bedrijfsadministratie, informatica, talen, recht, wiskunde en statistiek.

In de hoofdfase (3 jaar) kies je voor een richting. De specifieke vervoerskundige- en logistieke vakken vormen de kern van de leerstof: kostprijsaspecten, juridische zaken, opslag- en vervoersmethoden en middelen, materiaalmanagement, fysieke distributie, vervoerscontracten, vervoersadministratie, verpakkingen. Daarnaast werk je aan het ontwikkelen van eigen vaardigheden - management- en sociale vaardigheden, talenkennis.

Loopt stage(s) en je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht en/of scriptie/presentatie.
Veel leerstof wordt geÔntegreerd aangeboden via thema's of projecten.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding (VTO):
Voor het studiejaar 2021-2022 is dit Ä 1.084,- (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

  • Deeltijd (DTO) of duale opleiding (DUA):
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2021/2022 tussen de Ä 542,- en maximaal Ä 1.084,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld. (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

In het werk is het belangrijk dat je een analytisch en probleemoplossend vermogen hebt. Daarbij is commercieel inzicht, een goed gevoel voor cijfers en een goed communicatief vermogen niet weg te denken. Omdat je veel te maken hebt met leveranciers en afnemers is het belangrijk dat je kunt werken onder druk als er bijvoorbeeld wat mis is gegaan in de logistiek. Daarbij is het ook belangrijk dat je je goed in kunt leven in de klant.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Arnhem, Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Emmen - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal
Venlo - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.