Hogeschool Rotterdam

Bedrijfskunde

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Omdat rechts- en wetskennis, economische vakken en organisatievakken een belangrijk onderdeel van je opleiding zijn, kun je veel kanten op. Je kunt diverse functies bekleden in verschillende soorten organisaties. Aangezien je breed bent opgeleid sta je in het midden van de organisatie. Je weet het nodige af van management, economische en juridische zaken. Omdat je van deze zaken verstand hebt weet je hoe complexe processen in elkaar zitten en zorg je voor duidelijkheid in deze processen.

Je hebt een zeer breed takenpakket. De kerntaken zijn onder meer het opstellen van een advies, het voorbereiden en uitvoeren van een implementatieplan, het uitvoeren van bedrijfskundige werkzaamheden en het geven van leiding. De functies die je onder meer kunt vervullen zijn bedrijfsjurist, leidinggevende of adviseur bij bijvoorbeeld bedrijfseconomische kwesties. Met deze opleiding kun je je ook vestigen als zelfstandig ondernemer.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) is als oriëntatie op het werkveld bedoeld. De meeste hogescholen bieden de leerstof via projecten, cases of thema's aan. Centrale vakken zijn recht, economie, organisatiekunde en informatiekunde. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden, onderzoeks- en managementvaardigheden.

De hoofdfase bestaat uit de laatste drie jaar van de opleiding. In het tweede jaar ga je dieper in op de stof. Je volgt colleges en voert projecten uit. Tijdens deze projecten leer je om goed samen te werken en met je medestudenten tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. In het derde jaar ga je stagelopen. Je kiest een bedrijf uit naar keuze, dit kan een profit of een non-profit organisatie zijn. De andere helft van het jaar volg je colleges en voer je projecten uit. Het vierde jaar staat in het teken van het afstuderen. In het eerste half jaar integreren theorie en praktijk met elkaar. Je volgt enkele onderwijsprogramma’s. De tweede helft van het vierde jaar draait om het afstudeerproject. Hiermee laat je zien dat je klaar bent voor het echte werk.

Vooropleiding

Voor toelating tot de studie heb je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma nodig met het juiste profiel en bijbehorende vakkenpakket of de juiste verwantschap.

Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of ben je 21 jaar of ouder? Ook dan zijn er mogelijkheden!

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Omdat je breed opgeleid bent heb je veel eigenschappen nodig die belangrijk zijn bij het uitvoeren van je werkzaamheden. Omdat je het middelpunt van de organisatie bent, heb je met veel verschillende mensen te maken van verschillende afdelingen. Het is dus belangrijk dat je goed en helder kunt communiceren. Daarbij is een analytisch vermogen ook van noodzaak.

Je hebt een commercieel inzicht en kunt kostenbewust handelen en denken. Je moet flexibel en creatief zijn. Daarbij moet je zorgvuldig en nauwkeurig kunnen werken en goed kunnen inspelen op situaties.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere - Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Arnhem, Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Breda, Den Bosch - Avans Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Ede - Christelijke Hogeschool Ede Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Leeuwarden - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle, Almere - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.