HZ University of Applied Sciences

Engineering

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na je afstuderen is het vinden van een baan niet moeilijk. Er bestaat een groot tekort aan ingenieurs. Je kunt onder andere aan de slag als productontwikkelaar, ontwerper, industrieel (product) ontwerper, design engineer, commercieel ingenieur, innovatiemanager of productinnovator.

Product engineer
Als product engineer werk je in een team dat nieuwe en bestaande producten bedenkt en verbetert. Je zorgt ervoor dat producten zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor klanten. Van voeding tot meubels tot huishoudelijke apparaten. Je kunt je met allerlei soorten producten bezig houden, want in veel sectoren is constant vernieuwing nodig om te kunnen blijven bestaan. Als product engineer moet je innovatief kunnen denken, de markt goed kennen en de behoefte van de consument goed in de gaten houden.

Opleidingsinhoud

Vanaf de eerste dag van je studie werk je samen met het bedrijfsleven. Naast dat je opdrachten uitvoert voor dit werkveld, bouw je ook gelijk een netwerk op. Samen met je klasgenoten werk je aan projecten in de ontwerpstudio, de innovatielabs of het 3D-printing lab. Je gaat aan de slag met ontwerpmethoden, productinnovaties en systeemengineering. Na het eerste jaar kies je een eerste specialisatie. Je kunt kiezen uit de specialisaties Commercial Engineering, Design & Innovation, Energy & Process Technology en Mechatronics

Na het tweede jaar kies je definitief voor een afstudeerrichting.

In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze, passend bij je afstudeerrichting. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf in binnen- of buitenland en voer je een afstudeeronderzoek uit.

Vooropleiding

Om toegelaten te worden tot de opleiding Engineering/ Energie- & Procestechnologie aan de HZ, gelden de volgende diploma’s en/of profielen:

  • Havo of vwo diploma met Natuur en Techniek
  • Havo of vwo diploma met Natuur en gezondheid
  • Havo of vwo diploma met Economie & Management
  • Mbo diploma op niveau 4.

Leerlingen met het profiel N&G en het profiel E&M adviseren wij indien mogelijk Wiskunde B te kiezen.

Schakelcursussen
Komt je profiel niet overeen met de wettelijke toelatingseisen? De HZ biedt de schakelcursussen wiskunde en natuurkunde aan.

21+ Toets
Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor deze opleiding en ben je op 1 september 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek (colloquium doctum).

Kosten

Naast het bepaalde collegegeld van €2006,- zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken, modellen en studiematerialen. Deze kosten zijn in het eerste jaar ongeveer €600,-. In het tweede, derde en vierde jaar zijn deze ongeveer €400,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan de introductie, deze bedragen in totaal ongeveer €50,-.

Vervolgopleiding

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. Zo kun je bijvoorbeeld via een schakelprogramma een Master Mechatronics of Mechanical Engineering volgen bij de TU Twente of een Master Integrated Product Design of Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft.

Bijzonderheden

Als je bent afgestudeerd aan de opleiding Engineering bij de HZ, heb je een heel goed toekomstperspectief op de arbeidsmarkt. Je hebt na het behalen van je diploma zo’n 100% kans op een vaste baan, omdat er sprake is van een groot tekort aan ingenieurs.

Plaatsen / leslocaties

Vlissingen

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Alles om je heen is ontwikkeld dankzij Engineering. Ontwerp jij straks toepassingen of apparaten voor thuis, de zorg of de industrie die het leven en werken makkelijker maken?

Of je nu een innovatieve product engineer wilt worden of een proces wilt verduurzamen in de energiebranche, het is allemaal mogelijk. Je kunt namelijk kiezen uit vier afstudeerrichtingen: Commercial Engineering, Design & Innovation, Energy & Process Technology en Mechatronics. Welke richting je ook kiest, jij kunt straks technologie, ontwerp en innovatie zo combineren dat je een goed product of proces weet te realiseren voor je doelgroep.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Heerlen - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.