Saxion

Bouwtechnische Bedrijfskunde

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Techniek, bouwkunde en management van bouwkundige zaken, daar draait het om in deze richting. Als bouwtechnisch ingenieur zul je vooral een schakel zijn bij bouwprojecten. Je krijgt te maken met technici en projectmanagers. Je moet goed kunnen overleggen en communiceren. Je hebt als bouwtechnisch ingenieur verstand van de verschillende aspecten tijdens een bouwproject. Je bent zowel technisch goed onderlegd en kunt daarbij ook goed leidinggeven.

Je bent bezig met de technisch-bouwkundige, financiële of organisatorische aspecten, logistieke voorbereiding en het toezicht op de uitvoering van bouwprojecten. Je kunt betrokken zijn bij de controle op de bouw, milieu-aspecten, kwaliteitsbewaking. Je kunt werken bij de overheid (gemeenten, provincie, rijksdiensten), bij een bouwbedrijf/aannemingsbedrijf, bij woningbouwverenigingen, makelaars, projectontwikkelaars, organisaties die veel onroerend goed beheren en architectenbureaus.

Opleidingsinhoud

De propedeuse ( 1 jaar) bestaat uit algemene vakken zoals wiskunde, mechanica en informatica. Daarnaast zal je ook technische vakken krijgen. Hierbij kun je denken aan bouwtechniek en tekenen. Ook krijg je management en organisatievakken, bijvoorbeeld bedrijfseconomie, organisatiekunde en communicatie.

In de hoofdfase (3 jaar) ga je dieper in op de stof. Je loopt al snel een oriënterende stage. In de loop van de opleiding verschuift de aandacht voor de technische vakken naar de managementvakken. Na de tweede stage kies je voor een afstudeerrichting. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht, waarbij je voor een bedrijf een bestaand probleem probeert op te lossen.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je zult in dit beroep niet alleen technisch, rekenkundig en creatief moeten zijn. Leidinggeven, overleg (communicatie), technisch en ruimtelijk inzicht zijn onmisbaar. Je moet immers goed kunnen overleggen met allerlei groepen: opdrachtgevers, uitvoerders, onderaannemers en overheidsdiensten. Je moet niet voor één gat te vangen zijn en snel een oplossing kunnen vinden bij voorkomende problemen of stagnaties in het werk.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.