Maritiem Officier

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wanneer je de opleiding Maritiem Officier hebt afgerond krijg je een afwisselende en internationale baan. Als Maritiem Officier weet je alles van het schip af. Je kunt als stuurman aan het werk, maar ook als scheepswerktuigkundige. Je bent een allrounder. Als Maritiem Officier krijg je veel verantwoordelijkheid over verschillende onderdelen zoals het onderhoud, navigatie, de lading en natuurlijk de opvarenden.

Je krijgt de bevoegdheid om als kapitein over de hele wereld te varen in allerlei soorten en maten schepen. Omdat je studie breed is opgezet kun je verschillende functies bekleden binnen de scheepsorganisatie. Je kunt aan de slag bij de koopvaardij als daarbuiten. Waar kun je zoal aan de slag komen? Natuurlijk allereerst bij de scheepvaart. Je kunt werken op de grote vaart, containerschepen, zeesleepvaart, tankvaart en passagiersschepen. Ook in het loodswezen, bij de kustwacht en bij rederijen ben je een gewilde werknemer. Ook ‘aan wal’ zijn er banen voor je bijvoorbeeld bij verkeersbegeleiding, energiebedrijven en logistieke functies.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar (propedeuse) is bedoelt om je inzicht te geven in het werkveld en de basis te leggen voor de verdere studie. Je werkt thematisch of projectgewijs aan bepaalde opdrachten. Je leert tijdens deze projecten om goed samen te werken. Aan de thema’s en projecten waaraan je werkt zijn verschillende vakken geïntegreerd. Je kunt vakken verwachten zoals wiskunde, natuurkunde, mechanica, elektrotechniek en informatica. Aangezien je ook internationaal kunt gaan varen krijg je ook les in verschillende talen. Verder krijg je vakken zoals zeemanschap, navigatie, scheepswerktuigkunde en communicatieve vaardigheden. Praktijkervaring doe je ook op met behulp van zeer geavanceerde simulatoren, bezoeken aan schepen, scheepswerven en rederijen.

In de hoofdfase (3 jaar) wordt de studie uitgebreid en toegespitst op de afstudeerrichting die je kiest. Je krijgt nu ook te maken met vakken als meteorologie, bedrijfskunde, beladingstechnologie en voortstuwingssystemen. Je legt enkele examens af voor de nodige certificaten. Het pre-sea certificaat (o.m. veiligheid en brandbestrijding) en Marcom-A (maritieme radiocommunicatie). Je loopt in het 3e jaar stage aan boord van een schip. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht.
Keuzemogelijkheden verschillen per hogeschool - informeer dus goed wat bij elke hogeschool mogelijk is. Afstudeerrichtingen zijn onder meer:
 • Navigatie en logistiek/technische vervoerskunde;
 • Scheepswerktuigkunde en energietechnologie;
 • Scheepswerktuigkunde en navigatie;
 • Navigatie en logistiek management;
 • Scheepswerktuigkunde en algemene operationele technieken;
 • Hoppertechnologie.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding (VTO):
Voor het studiejaar 2021-2022 is dit € 1.084,- (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

 • Deeltijd (DTO) of duale opleiding (DUA):
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2021/2022 tussen de € 542,- en maximaal € 1.084,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld. (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als Maritiem Officier moet je goed om kunnen gaan met flexibele werktijden. Het werk op het schip gaat altijd door. Wanneer je in de internationale vaart zit ben je soms lang van huis. Een schip kun je niet alleen besturen. Je moet dus goed samen kunnen werken met je collega’s en leiding kunnen geven. Je draagt een grote verantwoordelijkheid. Je moet goed letten op de veiligheid aan boord. Je moet zorgvuldig en nauwkeurig werken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.