Logistics Engineering

HBO-opleiding
34390
4 jaar
Voltijd, Deeltijd
Bachelor

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De logistieke sector is een sterk groeiende sector in Nederland. Je werkomgeving is dynamisch en internationaal. Je kunt in deze sector veel verschillende functies bekleden. Wanneer je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag als planner, inkoper of magazijnchef. Ook banen zoals consultant of material manager behoren tot mogelijkheden. Werkzaamheden die je kunt verwachten zijn onder meer ervoor zorgen dat de aanvoer van grondstoffen en onderdelen goed verlopen. Daarbij ben je ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de productieplanning en voorraadbeheer. Je kunt bij veel verschillende bedrijven aan de slag zoals transportbedrijven, rederijen, cateringbedrijven, logistieke afdelingen in grote productiebedrijven. Een baan in de logistiek en technische vervoerskunde biedt uitstekende perspectieven en goede doorgroeimogelijkheden.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) laat je kennismaken met de leerstof en het werkveld. Je krijgt te maken met onder andere vakken/vakgebieden zoals wis- en natuurkunde, informatie- en communicatietechnologie. Je kunt ook vakken verwachten zoals transportmanagement, vervoersinfrastructuur economie en bedrijfseconomie, vervoerseconomie en opslagtechnieken. In de hoofdfase (3 jaar) staan economische, bedrijfskundige en logistieke vakken centraal. Zowel productielogistiek (binnen een bedrijf) als distributielogistiek (van leverancier naar afnemer) krijgen aandacht. Daarbij krijg je de nodige technische kennis van logistieke systemen. Je kunt een differentiatie kiezen (verschillend per hogeschool) en je loopt stage. De opleiding wordt afgesloten met een afstudeerproject en een scriptie.
Afstudeerrichtingen zijn onder meer:
  • Beroepsgoederenvervoer over de weg;
  • Internationale handel;
  • Luchttransportmanagement;
  • Maritieme bedrijfsvoering;
Logistiek manager verpakken.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding (VTO):
Voor het studiejaar 2021-2022 is dit € 1.084,- (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

  • Deeltijd (DTO) of duale opleiding (DUA):
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2021/2022 tussen de € 542,- en maximaal € 1.084,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld. (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Wanneer je werkzaam bent in de logistieke en technische vervoerskunde is het belangrijk dat je beschikt over een analytisch en probleemoplossend vermogen beschikt. Je hebt ook een goed gevoel voor cijfers, daarbij heb je ook een commercieel inzicht. Aangezien je veel werkt met afnemers en leveranciers is het belangrijk dat je een goed communicatief vermogen hebt. Vaak geef je leiding aan collega’s en moet je werkzaamheden coördineren, dus goed kunnen organiseren is belangrijk tijdens je werk. De aan- en afvoer van goederen moet zo snel en efficiënt mogelijk verlopen, dus zal je vaak onder druk werken. Wanneer er tijdens een proces wat fout gaat kun je snel oplossingen bedenken voor de ontstane problemen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Venlo - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.