Hogeschool Rotterdam

Industrieel Product Ontwerpen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wanneer je de opleiding industrieel product ontwerpen succesvol hebt afgerond is het tijd om aan de slag te gaan. Dit kan als ontwerper, uitwerker of bijvoorbeeld een projectleider. Producten die worden gebruikt door verschillende consumenten zullen ontworpen moeten worden en dit is precies waar jij klaar voor bent! Werkzaamheden zoals vormgeving, ontwikkeling, productie en onderzoek horen bij jouw taken als ontwerper. Technische aspecten van het vak heb jij nodig en gebruik je om een technisch verantwoord product te ontwerpen.
Je kunt aan de slag bij verschillende bedrijven die productontwikkeling in huis hebben. Dit kunnen bedrijven zijn binnen de verpakkingsindustrie zijn of bijvoorbeeld advies- en ontwerpbureaus. Talloze mogelijkheden liggen te wachten op jou.

Opleidingsinhoud

In de propedeuse (1 jaar) maak je kennis met het werkveld. Vakken zijn onder meer: ontwerpen (ontwerpcyclus), productanalyse, technische analyse, ergonomie, grafische technieken, informatica en marketing. Je werkt samen met andere studenten aan groepsopdrachten, die aan de praktijk zijn ontleend. De vakken komen daarin geïntegreerd aan bod.

In de hoofdfase (3 jaar) wordt de theorie uitgebreid met vakken als bedrijfskunde, produceren, construeren, kostprijsberekeningen, materialen (ook kunststoffen), levensduur en bedrijfszekerheid en bedrijfsorganisatie.
In de hoofdfase werk je ook veel aan projecten die gebaseerd zijn op de praktijk. Deze projecten voer je uit samen met je medestudenten. Je leert om goed samen te werken en te plannen om op tijd een kwalitatief goed product af te leveren. In het derde jaar ga je stagelopen bij een door jou gekozen bedrijf. Op deze manier kom je in aanraking met de praktijk en kun je voor jezelf beslissen welke kant van de opleiding jou meer aanspreekt. Vind je het technische gedeelte of het ontwerpgedeelte leuker? In het vierde jaar kies je voor een afstudeerrichting. Je kunt kiezen voor de afstudeerrichting Productontwerpen of Verpakkingsontwikkeling. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht bij voorkeur voor een bepaald product of bedrijf.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het is in dit werk belangrijk dat je zeer creatief bent en geïnteresseerd in de toepassingsmogelijkheden van nieuwe materialen. Je volgt de trends op de markt op de voet en vindt het leuk om nieuwe producten te ontwerpen. Daarbij heb je interesse in technische ontwikkelingen en productiemogelijkheden. In het werk is het van belang dat je zorgvuldig te werk gaat. Je hebt veel te maken met opdrachtgevers, dus moet je goed kunnen overleggen. Opdrachten voer je vaak met je collega’s uit, dus moet je goed kunnen samenwerken. Voor de commerciële kant heb je een handelsgeest nodig. In alle gevallen zijn goede communicatieve vaardigheden nodig.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Venlo - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.