HZ University of Applied Sciences

Sportkunde

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Mensen zijn zich steeds bewuster van het belang om gezond te leven en te sporten. Als je klaar bent, kun je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelen, implementeren, uitvoeren en evalueren. Je kan advies geven aan overheden, welzijnsorganisaties en sportbonden over de inhoud van hun bewegingsprogramma’s. Je weet hoe ze sport kunnen inzetten om hun doelgroepen in beweging te krijgen en te houden. Ook kun je aan de slag als manager van toeristische of recreatieve concepten. Je hebt geleerd te ondernemen, te innoveren en slim in te spelen op ontwikkelingen en trends.

Als sportprofessional kan je in veel verschillende functies terecht:

Health
 • Leefstijladviseur
 • Leefstijlcoach
 • Bewegingscoach
 • Health manager
 • Sportgezondheidsconsulent
 • Sportconsulent of combinatiefunctionaris (school/vereniging/overheid)
 • Beleidsmedewerker sport (gemeente, provincie, sportbond, sportkoepel)
 • Leisure

Evenementen manager
 • Sportmanager dagrecreatie (watersport, outdoor, sneeuw, zwembad)
 • (Sport)manager verblijfsrecreatie (vakantieparken)
 • Sportconsulent of combinatiefunctionaris (school/vereniging/overheid)
 • Beleidsmedewerker sport (gemeente, provincie, sportbond, sportkoepel)

Opleidingsinhoud

Je gaat aan de slag met thema’s op het gebied van gezondheid, visie en beleid, business en leisure. Je leert sportieve evenementen te organiseren, kennis over te brengen op het gebied van sport en beweging en doelgroepen te motiveren en te activeren. Naast de theorie en praktijk ben je ook bezig met sportactiviteiten. Je volgt vakken als sportmarketing, anatomie, evenementenorganisatie en gezond ondernemen.

Je verdiept je in thema’s op het gebied van sportmanagement, leefstijlcoaching, financieel management, gezondheidspsychologie, risicomanagement en sporteconomie. Ook ga je aan de slag met sportmarketing, anatomie, evenementenorganisatie en gezond ondernemen. Tijdens de hele opleiding ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en leer je zelfstandig onderzoek uit te voeren. Ook maak je kennis met watersport en recreatie.

Halverwege je studie kies je voor een specialisatie in Health of Leisure. Specialiseer jij je in Health, dan gebruik je sport en beweging om een gezonde leefstijl te bevorderen. Kies je voor Leisure, dan gebruik je als specialist sport & beweging als middel om actieve vrijetijdsbesteding te bevorderen.

Vooropleiding

Om toegelaten te worden tot de HZ-opleiding Sport- & Bewegingseducatie gelden de volgende diploma’s en/of profielen:

 • havo met alle profielen
 • vwo met alle profielen
 • mbo-niveau 4

21+ Toets
Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor deze opleiding en ben je op 1 september 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek (colloquium doctum).

Kosten

Naast het bepaalde collegegeld van €2006,- zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €300,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan kleding. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €180,-.

Plaatsen / leslocaties

Vlissingen

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Tijdens de opleiding leer je om verschillende doelgroepen in beweging te krijgen. Je biedt ze hierbij niet alleen een goed sport- of beweegaanbod als vrijetijdsbesteding aan, maar je helpt mensen gezonder te leven en te enthousiasmeren om te bewegen. Na het afronden van de opleiding weet je hoe je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelt, implementeert, uitvoert en evalueert.

Naast je passie voor sport, ben je ondernemend, heb je organisatietalent en werk je graag met mensen. Met de opleiding Sportkunde aan de HZ word je opgeleid tot een ondernemende en sportieve sport- en beweegprofessional die straks overal aan de slag kan.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Sittard, Eindhoven - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.