Hogeschool Rotterdam

Technische Informatica

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Afgestudeerde hbo-ingenieurs Technische Informatica zijn zeer gewild in allerlei bedrijven en instellingen. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van informatica. Je maakt hier dan ook gebruik van bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen. Als specialist technische informatica analyseer je problemen en geef je advies hoe men deze problemen op kan lossen.

Er zijn verschillende technieken waarmee je problemen kan aanpakken zoals hard- en software. Je bent gespecialiseerd in het combineren van techniek en informatica. Daarnaast geef je ook leiding aan collega’s en overleg je met klanten. Je kunt verschillende functies bekleden. Je kunt bijvoorbeeld systemen ontwikkelen die gebruikt worden bij bijvoorbeeld mobiele telefoons. Ook kun je game programmeur worden of bijvoorbeeld computernetwerken ontwerpen voor de meest uiteenlopende bedrijven.

De terreinen waar je een baan kunt vinden zijn divers, zoals:
 • research en development;
 • automatisering;
 • communicatie-infrastructuren;
 • hardware engineering;
 • software engineering;
 • technisch-commerciële functies.

Opleidingsinhoud

De propedeuse duurt één jaar en is bedoeld voor oriëntatie en selectie. Tijdens de propedeuse wordt de basis gelegd voor de hoofdfase. Het programma omvat zowel theorie als praktijk. Als je de propedeuse positief afsluit krijg je toegang tot de hoofdfase. Het Getuigschrift Propedeuse geeft je ook het recht op toelating tot een (technische) universiteit.

In de hoofdfase verschuift het accent meer naar beroepsgerichte vakken, zodat je in het begin van het derde jaar op stage kunt. In het tweede jaar krijg je te maken met verschillende projecten die je in de praktijk uit moet voeren. In het derde jaar ga je stagelopen, je voert dan zelfstandig opdrachten uit. Je stage is een goede leerschool hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Na de stage kies je voor een differentiatie en volg je nog een jaar theorielessen. In het laatste half jaar sluit je de opleiding af met een afstudeeropdracht binnen een bedrijf.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

 • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet volledig op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de technische informatica. Deze ontwikkelingen moet jij ook toe kunnen passen bij de ontwikkeling of verbetering van producten. Je kunt de technische kant perfect combineren met de informatica. Naast deze zaken is het ook belangrijk dat je leiding kunt geven aan je medewerkers en goed samen kunt werken. Je krijgt als specialist technische informatica ook vaak te maken met klanten waar jij bijvoorbeeld systemen voor moet ontwikkelen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Breda, Den Bosch - Avans Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.