Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De docent beeldende kunst en vormgeving verzorgt onderwijs in de praktijk en theorie van de beeldende kunst en vormgeving. Tevens verzorg je onderwijs in de kunst en cultuur in het algemeen. Je houdt je enerzijds bezig met de historische en culturele aspecten van schilder- en beeldhouwkunst en anderzijds houd je je bezig met film en nieuwe media. Later ben je voor een groot gedeelte bezig met de begeleiding van studenten in hun beeldende-ontwikkeling.

Wanneer je de opleiding hebt afgerond ben je bevoegd om les te geven in het volledige eerstegraads gebied. Je kunt bijvoorbeeld CKV (Cultureel Kunstzinnige Vorming) les gaan geven.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar, de propedeutische fase, is een oriënterend jaar. Er vindt namelijk oriëntatie plaats op het docentschap en het toekomstige werkveld. Daarnaast heb je natuurlijk allerlei theoretische vakken als; mixed media, fotografie, plastische vormen, enz. Daarnaast volg je hoofdvakken als; tekenen, schilderen en ruimtelijk vormgeven.

De hoofdfase bestaat uit het tweede, derde en vierde jaar van de opleiding. In deze fase ga je dieper op de stof in en doe je meer kennis van het werkveld op. Na het tweede jaar kies je voor een richting. Aan het einde van je studie staat je persoonlijke specialisatie centraal. Binnen de gekozen richting specialiseer je je en neem je deel aan een project. Daarnaast doe je een eindstage.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding (VTO):
Voor het studiejaar 2021-2022 is dit € 1.084,- (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

  • Deeltijd (DTO) of duale opleiding (DUA):
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2021/2022 tussen de € 542,- en maximaal € 1.084,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld. (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving enthousiast over de zaken waarin je lesgeeft en weet de studenten en scholieren te boeien. Je vindt het leuk om de kennis die je in huis hebt over kunst en vormgeving over te brengen. Het is belangrijk dat je creatief bent. Niet alleen in het maken van kunst maar ook in het overbrengen van de lesstof. Beeldende kunst en vormgeving boeit niet elke student. Het is dus belangrijk dat je op een creatieve en afwisselende manier lesgeeft. Het is daarbij ook belangrijk dat je je goed in kunt leven in de student en je vindt het leuk om met hen te werken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem - ArtEZ Academie voor Art & Design, Theater & Dans, Conservatorium Arnhem Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Tilburg - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.