Vastgoedkunde

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het werkveld voor afgestudeerden aan de opleiding Vastgoed en Makelaardij is breed. Je kunt bij verschillende instanties aan het werk. Enkele voorbeelden zijn: een makelaarskantoor, een overheidsinstelling en een beleggingskantoor. De functies die je met de opleiding kan vervullen, kunnen sterk verschillen. Wel staat bij elke functie Vastgoed en Makelaardij centraal. Je maakt bij je toekomstige functie veelvuldig gebruik van je financiële kennis en je kennis van de vastgoedmarkt.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar, de propedeuse, is een gemeenschappelijk jaar. Tijdens het propedeutische jaar ben je je aan het oriënteren. Naast vakken die enkel gericht zijn op Vastgoed en Makelaardij, krijg je ook te maken met andere, algemene vakken zoals Nederlands en Engels. Deze vakken volg je meestal met studenten van andere opleidingen.

In de hoofdfase ga je je specialiseren. In deze fase ga je dus dieper in op de stof die voor de opleiding Vastgoed en Makelaardij relevant is. In het tweede, derde en vierde jaar ga je je, ten opzichte van het propedeutische jaar, verdiepen in de stof. In deze fase bestudeer je verschillende markten. Ook de internationalisering speelt in deze fase een grote rol. Je kan je specialiseren in bijvoorbeeld: advisering, volkshuisvesting of bemiddeling. In de hoofdfase ga je ook stage lopen bij een bedrijf dat zich bezig houdt met de door jou gekozen specialisatie. Verder werk je tijdens het afstuderen nog aan een praktijkonderzoek dat geldt als afstudeeropdracht.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Jij kunt goed onderhandelen en je bent geïnteresseerd in alle aspecten die bij de verkoop en koop van een bedrijfspand of een huis komen kijken. Je krijgt niet alleen te maken met het kopen maar ook het verhuren van onroerend goed. Je hebt juridisch, technisch en commercieel inzicht. In de vastgoedwereld kom je veel in aanraking met mensen. Hierbij kun je denken aan de kopers of huurders, maar ook met mensen van bouwcombinaties die een nieuwbouwwijk maken. Je moet dus goed kunnen overleggen en samen kunnen werken met de verschillende instanties waarmee je te maken krijgt bij bijvoorbeeld de verkoop van onroerend goed. Communicatief en sociaal sta jij sterk in je schoenen.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Eindhoven - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.