IndustriŽle Automatisering

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wanneer je de opleiding IndustriŽle automatisering hebt afgerond kun je aan de slag gaan als automatiseerder. Je werkzaamheden zullen dan vooral bestaan uit het realiseren en ontwerpen van productieprocessen. Je kunt verschillende taken vervullen. Je kunt bijvoorbeeld storingen oplossen of de invoering van een nieuw systeem begeleiden, Nadat je de opleiding hebt afgerond kun je werk gaan zoeken bij bijvoorbeeld ingenieursbureaus die zich bezig houden met verschillende beheers- en besturingssystemen. Maar je kan ook denken aan installatiebedrijven of andere instellingen waar je op de technische dienst werkzaam bent.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar, de propedeuse, is een oriŽnterend jaar. In dit jaar vergaar je veel kennis over en krijg je een indruk van de opleiding en de praktijk. Je wordt breed opgeleid en krijgt veel algemene vakken. Je volgt verschillende projecten met je medestudenten. Tijdens deze projecten leer je om goed samen te werken en te plannen. Ook volg je verschillende vakken zoals; bedrijfskunde, wiskunde, materiaalkunde, programmeren en tekenen.

De hoofdfase bestaat uit het tweede, derde en vierde jaar van de opleiding. In deze fase ga je je steeds meer specialiseren. De vakken zijn rond de volgende thema's gegroepeerd: Communicatieve vaardigheden, Elektrotechniek, Besturingstechniek, Automatiseringstechniek, Bedrijfskunde, Procestechniek en Produktieautomatisering. In het derde jaar ga je voor een half jaar stagelopen bij een bedrijf naar keuze. Je leert de kennis die je op school hebt opgedaan te gebruiken in de praktijk.

Het vierde jaar staat vooral in het teken van afstuderen. Samen met een medestudent kies je een bedrijf. De opdracht die je gaat doen sluit aan bij een bedrijfsprobleem. Je sluit je afstudeerproject af met een schriftelijke en een mondelinge presentatie.

Vooropleiding

Zowel met het profiel Natuur & Techniek, als met het profiel Natuur & Gezondheid ben je zondermeer toelaatbaar. VWO'ers worden ook toegelaten met het profiel.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding (VTO):
Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld Ä 2.143,-.
Voor het studiejaar 2021-2022 is dit Ä 1.084,- (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

  • Deeltijd (DTO) of duale opleiding (DUA):
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2020/2021 tussen de Ä 1.276,- en de Ä 2.143,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als je later in de praktijk zult gaan werken moet je over meer beschikken dan alleen technische informatie. Je zal ook moeten beschikken over andere vaardigheden zoals een goed communicatief vermogen en je zal inzicht moeten hebben in verschillende commerciŽle gebieden.

Omdat je je werkzaamhedenheden vaak in samenwerking uitvoert is het belangrijk dat je goed kunt overleggen. Veel opdrachten voer je in opdracht van de klant uit. Het is dus belangrijk dat je klantvriendelijk bent.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen