Hogeschool Rotterdam

Mens en Techniek/Gezondheidszorg Technologie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In de praktijk zul je voornamelijk bezig zijn met het verbeteren van de combinatie techniek en zorg. Je gaat op zoek naar problemen, brengt deze in kaart en bedenkt een methode om deze problemen uit de wereld te helpen. Je hebt de technische kennis in huis, waarmee jij aan de medische wensen kan voldoen. Met deze technische kennis kun jij beoordelen of de medische wensen van de klant haalbaar zijn, je kunt deze vertalen naar een technisch concept en beoordelen of een bepaald apparaat een goede investering is. Je kan bij verschillende instellingen werken. Zo kun je bijvoorbeeld terecht komen bij de thuiszorg, ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en de overheid, maar ook in het bedrijfsleven is er genoeg werk te vinden. Omdat technische ontwikkelingen elkaar op de voet volgen en de gezondheidszorg samen met de maatschappij voortdurend onder veranderingen staat, is de vraag naar ingenieurs gezondheidstechnologie groot.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar, de propedeuse, vormt de basis voor de hoofdfase. Je maakt kennis met de opleiding, het werkveld en het beroep dat jij misschien kan gaan vervullen. Het propedeutische jaar is oriënterend en breed. Je krijgt vakken als elektrotechniek, informatica, laboratoriumtechniek, logistiek en communicatie.

Na de propedeuse volgt de hoofdfase, deze fase duurt 3 jaar. In deze fase werk je met thema's. Belangrijk in de hoofdfase zijn de projecten. Naarmate je studie vordert worden de projecten groter en complexer. In het derde jaar van de opleiding ga je een half jaar op stage. Tijdens deze stage toets je je kennis in de praktijk.

In het vierde jaar ga je afstuderen. Dit afstuderen doe je in de vorm van een afstudeeropdracht. Deze voer je uit en verdedig je vervolgens bij de betrokkenen. Als je deze fase succesvol hebt afgerond, mag je jezelf ingenieur gezondheidstechnologie noemen.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Wanneer je gaat werken in de gezondheidszorgtechnologie is het belangrijk dat je praktisch en patiëntgericht te werk gaat. Je hebt niet alleen het technische inzicht, maar ook kijk je naar de zorg. Je vindt het leuk om technisch bezig te zijn. Ook boeit de informatica en de gezondheidszorg je. Omdat je tijdens je werk veel te maken hebt met verschillende partijen is het belangrijk dat je communicatief sterk in je schoenen staat. Je moet goed kunnen overleggen en samen kunnen werken met je collega’s en de verschillende partijen die erbij betrokken zijn.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Breda - Avans Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Heerlen - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.