NHL Stenden Hogeschool

Ruimtelijke Ontwikkeling

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je kunt na het afronden van je opleiding aan de slag bij bijvoorbeeld aannemers, adviesbureaus, woningcorporaties of bijvoorbeeld de overheid. Je zult je voornamelijk bezighouden met het ontwerpen, analyseren, organiseren en uitvoeren van een bouwproject. Je kunt je specialiseren op verschillende functies zoals projectontwikkelaar, bouwmanager, projectmanager en dergelijke. Elke functie heeft geheel verschillende werkzaamheden.

Als projectontwikkelaar zal je je vooral bezighouden om projecten te realiseren. Wanneer je werkt als bouwmanager hou je je meer bezig met het onderhouden van contacten met andere deskundigen in de bouwwereld. Als projectmanager organiseer en coördineer je het project en alle daarbij komende werkzaamheden. Er zijn dus erg veel mogelijkheden als je de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling goed hebt afgerond.

Opleidingsinhoud

In het eerste jaar van je opleiding ga je kennis maken met alle aspecten van de opleiding Management en Vastgoed. Je zult veel opdrachten krijgen in de vorm van een project, waarbij samenwerken centraal staat. Je zult immers met je werk ook veel samen moeten werken. Tevens leer je in het eerste jaar hoe bouwprocessen en gebouwen in elkaar steken.

In het tweede en derde studiejaar ga je steeds dieper op de stof in en ga je stagelopen. In het derde studiejaar kies je ook een specialisatie waarmee je in het vierde jaar aan de slag gaat. In het vierde jaar ga je afstuderen bij een bedrijf in jouw specialisatie.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding (VTO):
Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld € 2.143,-.
Voor het studiejaar 2021-2022 is dit € 1.084,- (Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig 50% lager).

  • Deeltijd (DTO) of duale opleiding (DUA):
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2020/2021 tussen de € 1.276,- en de € 2.143,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je zult in dit beroep niet alleen technisch, rekenkundig en creatief moeten zijn. Leidinggeven, overleg (communicatie), technisch en ruimtelijk inzicht zijn onmisbaar. Je moet immers goed kunnen overleggen met allerlei groepen: opdrachtgevers, uitvoerders, onderaannemers en overheidsdiensten. Je moet niet voor één gat te vangen zijn en snel een oplossing kunnen vinden bij voorkomende problemen of stagnaties in het werk.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Haarlem - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Leeuwarden - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Tilburg - Avans Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.