Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Een logistiek groepsleider (In het mkb ook wel magazijnchef genoemd) vind je door alle branches van de groothandel heen maar ook bij distributiecentra, logistieke dienstverleners en productiebedrijven.Als logistiek groepsleider organiseer je een aantal taken rond het logistieke proces in het magazijn, dit kan je doen als meewerkend voorman in het magazijn of het regelen van achter een bureau. Je voert plannen zelf uit of verdeelt het onder je medewerkers.
Het te plannen werk, het opslaan van goederen, orderpicken, controle, goederen gereedmaken etc, vindt meestal plaats op het kantoor.
Kwaliteit, kwantiteit en productiviteit zijn de punten die je controleert bij je medewerkers. Verder stuur je ze aan, hou je overleg en begeleidt ze. Kennis van automatisering, logistieke systemen, scanners en computersystemen is ook een pre omdat de werkzaamheden in het magazijn veelal geautomatiseerd zijn.
Opleidingsinhoud
De opleiding is sterk gericht op de praktijk, je krijgt daarom naast theorielessen ook veel opdrachten die je in de praktijk kan verwachten. Daarom word er ook veel gewerkt met computerprogramma's. Tijdens de opleiding ontwikkel je je competenties (kennis, houding en vaardigheden).Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.
Verder leren
Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?
Je bent:- klantgericht
- sociaalvaardig
- flexibel
- representatief
- assertief
- commerciële en professionele instelling
- servicegevoelig
- stimuleren en motiveren van medewerkers, collega’s en leidinggevenden.
- verantwoordelijkheidsgevoel.