Mediavormgever

Richting binnen: Mediavormgeving

MBO-opleiding
25633
3 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als mediavormgever ontwerp en realiseer je grafische, interactieve en media-uitingen. Deze moeten wel voldoen aan de gewenste communicatiedoelstelling die bij de doelgroep past. Je maakt advertenties, displays, websites, brochures, animaties, posters, multimediaprogramma’s en audiovisuele producties. Het werk dat je doet is wel afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en hoe de taken daar verdeeld zijn. De concepten en ontwerpen die je maakt presenteer je en licht je toe aan je opdrachtgever.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar van de opleiding Mediavormgever is een oriënterend jaar. Hierbij krijg je al te maken met je beroepsveld. In het eerste jaar van je opleiding krijg je te maken met onderwerpen zoals; kleurgebruik, lettertypes, illustraties en fotografie. Tevens krijg je les in computerprogramma’s die je nodig hebt voor de vormgeving. Na het eerste jaar kies je voor een differentiatie. Je kunt kiezen uit de volgende vier:
 • Grafische vormgeving;
 • Interactieve vormgeving;
 • Animatie/audiovisuele vormgeving;
 • Art & Design.

Bij de differentiatie Grafische vormgeving leer communicatiemiddelen vormgeven. Hierbij kun je denken aan brochures en tijdschriften. Je krijgt vakken zoals; marketing, communicatie, typografie, styling en vormgeving.

Bij de differentiatie Interactieve vormgeving (interaction design) gaat het om tweerichtingsverkeer; de actieve gebruikers die op zoek zijn naar bepaalde informatie en het gebruiksgemak zijn belangrijke issues. In de uitvoering wordt dan ook aandacht besteed aan de visuele kant van de interactieve producten, de gebruikerservaring en de technische realisatie.

Bij de differentiatie Audiovisueel vormgeven (film, video).krijgt de beginnend beroepsbeoefenaar de kennis over de workflow van een audiovisuele productie. Hierbij ligt de nadruk op het ontwikkelen van ideeën, het schrijven van een scenario en de voorbereiding van de productie. Met dit keuzedeel kun je je voorbereiden met de nadruk op design van licht, camera en geluid. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het monteren van beeldopnames en geluid.

Bij de differentiatie Art & design ben je in staat om op basis van een gegeven thema en/of context een artistieke media-uiting vorm te geven met een geheel eigen stijl. Je weet te experimenteren met vormen, kleuren, technieken en materialen. Je bedenkt concepten, bepaalt wat je wil overbrengen en maakt hierin eigen keuzes. Uiteindelijk werk je je concept uit tot een definitieve, (artistieke) uiting met een eigen stijl welke je presenteert.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

 • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
 • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
 • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
 • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

 • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het is belangrijk dat je creatief bent en visueel ingesteld. Je werkt graag met de computer en kan ook goed tekenen. Het werken met nieuwe media moeten je wel aanspreken. De meeste werkzaamheden die je uitvoert zijn voor een klant. Je moet dus klantgericht kunnen werken. Meestal werk je in een team aan een opdracht, dus moet je ook goed samen kunnen werken met je collega’s.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere Buiten - ROC van Flevoland BOL BBL
Amersfoort - ROC Midden Nederland BOL BBL
Amsterdam - Mediacollege Amsterdam BOL BBL
Apeldoorn - Aventus Media BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Boxtel - SintLucas BOL BBL
Breda, Roosendaal - Curio BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht, Gorinchem - Da Vinci College BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Groningen, Winschoten - Noorderpoort BOL BBL
Haarlem - ROC Nova College BOL BBL
Harderwijk, Zwolle - Landstede MBO BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Hilversum - MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam) BOL BBL
Hoorn - ROC Horizon College BOL BBL
Leeuwarden,Sneek, Drachten - Firda (jongeren) BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Grafisch Lyceum Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Utrecht - Grafisch Lyceum Utrecht BOL BBL
Velp - Astrum College BOL BBL
Vlissingen, Terneuzen - Scalda BOL BBL
Zwolle - Cibap vakschool BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.