Forensisch Onderzoek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Ben jij een groot fan van detective series en zit je op het puntje van je stoel bij CSI? Dan is de opleiding Forensisch Onderzoek zeker wat voor jou! Je kunt aan het werk op twee verschillende terreinen: forensisch technische recherchekunde en forensisch onderzoek en analyse. Als forensisch onderzoeker kun je aan de slag bij bijvoorbeeld de recherche van een politiekorps.

De vraag naar forensisch onderzoeker in de advocatuur wordt steeds groter. Hier kun je bijvoorbeeld rapportages beoordelen en justitie ondersteunen. Tevens kun je bij verzekeringsmaatschappijen aan de slag.

Je kunt verschillende functies bekleden zoals kwaliteitsmanager op het gebied van forensisch onderzoek, adviseur bij bijvoorbeeld rechtbanken en adovocatenkantoren. Je kunt ook aan de slag als forensisch analist of forensisch-technisch rechercheur.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar van je opleiding is een basisjaar. Hierin krijg je een indruk van je toekomstige beroepsveld. Je volgt verschillende colleges en projecten. Tijdens deze projecten leer je om goed samen te werken met je medestudenten. De hoofdfase bestaat uit de laatste drie jaar van je opleiding. In het tweede jaar verkrijg je een brede basis en is er veel aandacht voor de beroepspraktijk.

In het derde jaar ga je stagelopen bij een instelling naar keuze. Hier leer je de verkregen kennis toe te passen in de praktijk. In de eerste helft van het vierde jaar volg je nog vakken en het laatste half jaar besteed je aan je afstudeeropdracht.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als forensisch onderzoeker ben jij op de hoogte van de laatste onderzoekstechnieken en je draait je hand niet om bij een DNA-onderzoek. Je weet precies hoe je diverse substanties kunt onderzoeken en vergelijken. Naast deze technische vaardigheden is het ook belangrijk dat je communicatieve vaardigheden hebt. Vaak heb je te maken met meerdere partijen die bij een forensisch onderzoek betrokken zijn. Je moet dan ook goed kunnen overleggen. Als je bijvoorbeeld de leiding hebt over een onderzoek moet je goed samen kunnen werken met je collega's en leiding kunnen geven. Daarbij moet je goede managementvaardigheden beheersen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Leeuwarden - Hogeschool Van Hall Larenstein Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.