Basismedewerker printmedia

Richting binnen: Printmedia

MBO-opleiding
25207
2 jaar
BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Basismedewerker printmedia kun je werk vinden in alle grafimediabedrijven die zich bezig houden met drukwerk. Hierbij kun je denken aan de bedrukking van kleding, labels, brochures, reclame, tijdschrift, krant, behang, verpakking, etc.

Kijk eens om je heen, je ziet overal drukwerk. Drukwerk is er altijd. Als basismedewerker printmedia heb je een veelzijdige beroep. Als Basismedewerker printmedia zorg je dat een vorm gedrukt of bedrukt wordt op een bepaalde materiaal. Je bent breed inzetbaar en kunt werkzaamheden verrichten op verschillende deelprocessen zoals de voorbereiding van het drukwerk (pepress), drukken en nabewerken. Afhankelijk van het bedrijf word je ingezet op een deelproces of het hele productieproces. Na het afronden van deze opleiding ben je op de hoogte van verschillende machines en technieken die toegepast worden bij het drukken en nabewerken.

Opleidingsinhoud

Je leert verschillende ontwerpprogramma's kennen tijdens de opleiding. Tijdens de lessen wordt o.a. behandeld hoe bijvoorbeeld drukpersen werken en hoe jij dez ekunt bedienen. Na de opleiding ben jij helemaal klaar voor het echte werk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt goed overweg met computers, software en bent altijd een goede teamplayer. Je kunt stressbestendig te werk gaan en let altijd op dat je je werk zorgvuldig en netjes aflevert.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Rotterdam - Grafisch Lyceum Rotterdam BOL BBL
Utrecht - Grafisch Lyceum Utrecht BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.