Basismedewerker printmedia

Richting binnen: Printmedia

MBO-opleiding
25207
2 jaar
BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Basismedewerker printmedia kun je werk vinden in alle grafimediabedrijven die zich bezig houden met drukwerk. Hierbij kun je denken aan de bedrukking van kleding, labels, brochures, reclame, tijdschrift, krant, behang, verpakking, etc.

Kijk eens om je heen, je ziet overal drukwerk. Drukwerk is er altijd. Als basismedewerker printmedia heb je een veelzijdige beroep. Als Basismedewerker printmedia zorg je dat een vorm gedrukt of bedrukt wordt op een bepaalde materiaal. Je bent breed inzetbaar en kunt werkzaamheden verrichten op verschillende deelprocessen zoals de voorbereiding van het drukwerk (pepress), drukken en nabewerken. Afhankelijk van het bedrijf word je ingezet op een deelproces of het hele productieproces. Na het afronden van deze opleiding ben je op de hoogte van verschillende machines en technieken die toegepast worden bij het drukken en nabewerken.

Opleidingsinhoud

Je leert verschillende ontwerpprogramma's kennen tijdens de opleiding. Tijdens de lessen wordt o.a. behandeld hoe bijvoorbeeld drukpersen werken en hoe jij dez ekunt bedienen. Na de opleiding ben jij helemaal klaar voor het echte werk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt goed overweg met computers, software en bent altijd een goede teamplayer. Je kunt stressbestendig te werk gaan en let altijd op dat je je werk zorgvuldig en netjes aflevert.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Rotterdam - Grafisch Lyceum Rotterdam BOL BBL
Utrecht - Grafisch Lyceum Utrecht BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.