MBO Amersfoort

Orthopedisch technisch specialist

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Orthopedisch technisch specialist kun je gaan werken in orthopedisch technische bedrijven. Je werkt als Orthopedisch technicus in de behandelkamer, zowel binnen het bedrijf als op locatie (bij de gebruikers) in een ziekenhuis/ revalidatiecentrum.

Je maakt schoenen en andere orthopedische aanpassingen voor mensen met een lichamelijke handicap. Deze hulpmiddelen maak je aan de hand van werktekeningen en gipsafdrukken. Je voert hiervoor intakegesprekken, doet onderzoek, meet de voeten op, maakt gipsafdrukken en vervolgens maak je houten of kunststof leesten. Die zijn de basis voor de voetbedden. Vervolgens teken je het patroon en snijd deze uit leer. De afwerking van de schoen is zorgvuldig werk. Stansen, snijden, leesten afwerken en het stikken van leer worden met behulp van machines gedaan. Elke orthopedische schoen die je maakt is weer anders. Dat maakt het beroep Orthopedisch Schoentechnicus juist zo afwisselend!

Als Orthopedisch technisch specialist heb je te maken met verschillende mensen met verschillende aandoeningen. Je beschikt daarom over een professionele werkhouding, die je hanteert in de omgang met gebruikers en andere betrokkenen. Je weet hoe je de cliŽnt kunt overtuigen wanneer hij of zij meer wenst dan mogelijk is binnen de regelgeving. Met gevoel voor techniek en inlevingsvermogen in de problemen van de cliŽnt, zorg jij ervoor dat mensen met voetproblemen weer kunnen lopen.

Als Orthopedisch technisch specialist werk je veilig, efficiŽnt en voel jij je verantwoordelijk voor je eigen werk, zodat de kwaliteit van het werkproces en de orthopedische voorziening hoog is.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding krijg je niet alleen les over anatomie, je leert hoe het lichaam functioneert en hoe jij prothesen of orthesen kunt samenstellen om het lichaam ondersteuning te kunnen bieden. De verschillende materialen die hierbij worden toegepast leer jij van binnen en buiten kennen. Daarnaast word je getraind om cliŽnten en patiŽnten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, door adviserende gesprekken en maatwerk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als toekomstig Orthopedisch technisch specialist, is het van belang bepaalde eigenschappen en kwaliteiten te bezitten. Denk hierbij aan het hebben van technisch inzicht. Daarnaast ben je goed met machines en installaties en wil je graag iets betekenen binnen de gezondheidstechniek.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.