Zadkine

Goudsmid

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Goudsmid maak je ontwerpen voor sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen en je vervaardigt eigen ontwerpen. Je bent werkzaam in je eigen atelier of winkel. Je bent een zelfstandig vakman. Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen werk en je moet ook zelf voor klanten zorgen. Dit doe je door je onderneming te promoten en te profileren en door samen te werken met andere collega’s in de creatieve techniek. Als eigen baas ben je ook verantwoordelijk voor de administratie en financiën.

Je hebt veel ervaring met vormgevingstechnieken die je gebruikt om traditionele én vernieuwende sieraden en gebruiksvoorwerpen te maken in opdracht van de klant of op eigen initiatief. Je weet verschillende vormen technieken te gebruiken zoals, walsen, trekken en smeden. Daarnaast repareer je ook sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen die klanten bij je brengen. Andere klanten komen bij je om een kant-en-klaar sieraad bij je te kopen, of willen een indicatie van de waarde van een sieraad. Soms exposeer en verkoop je je eigen sieraden en gebruiksvoorwerpen of die van anderen. Verder zorg je ervoor dat je winkel of atelier er goed uitziet en adviseer je klanten deskundig.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding wordt jij klaargestoomd voor de toekomst. Je leert wat er nodig is om de beginselen onder de knie te krijgen als goudsmid en behandelt verschillende onderwerpen in de lessen. Onderdelen zoals het beheren van de nodige gereedschappen en materialen die nodig zijn tijdens de uitvoering van je werk. Daarnaast ga je aan de slag met het leren ontwerpen van sieraden. Aan de hand an deze ontwerpen stel jij ze samen. Ondernerschap wordt bij deze opleiding ook onderwezen, om jou de beste start mogelijk te kunnen geven!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,00.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt nauwkeurig aan de slag en bent altijd creatief geweest. Sieraden draag je met trots en bewonder je vaak. Daarom is dit een van de redenen waardoor je graag als goudsmid aan het werk wilt. Jij wilt graag een ambachtelijk vak uitoefenen.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.