Bedrijfsautotechnicus

Richting binnen: Bedrijfsautotechniek

MBO-opleiding
25243
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Bedrijfsautotechnicus ben je werkzaam in werkplaatsen van bedrijfsautobedrijven die behoren tot de mobiliteitsbranche. Jouw werkgever kan een onafhankelijk bedrijf of een merkdealer zijn.

Een groot deel van de taken van de Bedrijfsautotechnicus betreft fysieke werkzaamheden.
Op de werkorder staan de uit te voeren werkzaamheden. Deze werkzaamheden voer je vaak uit als onderdeel van een team, maar ook zelfstandig. Uit het magazijn haal je de benodigde onderdelen voor de reparaties, je pakt het juiste gereedschap erbij en je kan aan de slag. Je doet vooral onderhoudswerkzaamheden en reparaties. Zo controleer en vervang je bijvoorbeeld remvloeistof en olie, maar check je ook de bandenspanning, de werking van de remmen en het luchtfilter en, als dat nodig is, vervang je die. Daarnaast komt het voor dat je helpt bij een keuring, zoals een APK. In dat geval is de keuringsmeester eindverantwoordelijk.

Een deel van je werkzaamheden bestaat nog altijd uit sleutelen met gereedschap, maar de technologie gaat vooruit en de rol van elektronica wordt steeds groter. Tijdens verscheidene metingen en tests kan je niet zonder.
Voor het bedienen van (meet)-gereedschappen moet je nauwkeurig werken, met oog voor detail.
Bedrijfsauto’s die ongepland stilstaan, kosten geld. Dat vraagt om een flexibele en creatieve beroepshouding die erop gericht is de klus te klaren. De bedrijfsautotechniek vraagt om een bijzonder grote betrokkenheid en servicegerichtheid.

Opleidingsinhoud

Je gaat leren hoe je inspecties uitvoert en hoe je onderhoudsbeurten kunt uitvoeren aan bedrijfsauto’s. Ook leer je hoe je bedrijfsauto’s afleveringsklaar maakt voor klanten. Kleine reparaties en het monteren van vervangende onderdelen horen ook bij deze opleiding. Verder zul je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap gaan volgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als bedrijfsautotechnicus is het belangrijk dat je in de beschikbare tijd de benodigde taken uitvoert. Je bent dan ook flexibel en werkt door tot de opdracht af is. Hierbij ben je eveneens klant- en servicegericht, kostenbewust en collegiaal. Uiteraard combineer je die facetten met interesse in techniek, trucks en de transportwereld.

Communiceren met collega’s en samenwerken in teamverband kun je goed. Ook ben je handig, flexibel en niet bang voor vuile handen. Bedrijfsauto`s moeten op een bepaalde tijdstip rijden, dus moet de auto op tijd klaar zijn. Dit kan soms enige stress meebrengen. Daarom is het belangrijk dat je stressbestendig bent. Bovendien is het belangrijk dat je veilig- en milieubewust werkt.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Apeldoorn - Aventus BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Gorinchem - Da Vinci College BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Harderwijk - Landstede MBO BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen - Friesland College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Helmond - Summa College BOL BBL
Hoevelaken - Hoornbeeck College BOL BBL
Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Nieuwegein - Automotive College BOL BBL
Nieuwegein - Veiligheid & Defensie College BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Nuth, Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL
Veenendaal - ROC A12 BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.