Zone.College

Hoefsmid

Richting binnen: Gespecialiseerde dierverzorging paard

MBO-opleiding
25467
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Hoefsmid werk je graag met dieren en houd je rekening met het welzijn van de paarden en pony’s. Als Hoefsmid onderzoek je hoeven, de gang en stand van het dier en bewerk je fabrieksijzers tot passende hoefijzers. Je voorkomt hoefziekten en/of gebreken en constateert soms afwijkingen. Als Hoefsmid kies je in dit geval, eventueel in overleg met de dierenarts, voor speciaal hoefbeslag. Indien nodig verwijs je de klant door naar een veterinair.

Als Hoefsmid werk je meestal als kleine zelfstandige (zonder personeel) die hoeven van paarden en pony’s bekapt en beslaat. Je werkt op basis van opdrachten van paardenhouders en geeft klanten advies over verzorging van de hoeven van paarden en pony’s, over nazorg en in sommige gevallen over voeding, huisvesting en hygiëne. Naast je eigen werkplek, waar je de hoeven maakt, kom je ook regelmatig bij klanten op locatie. Soms ben je als Hoefsmid in dienst van een paardenhouderij, paardensportbedrijf, dierenartsenpraktijk of dierenkliniek.

Het werk als Hoefsmid is fysiek zwaar en op de locaties waar je komt zijn de beslagplaatsen vaak ontoereikend voor je werkzaamheden. Belangrijk is dat je rekening houdt met de veiligheid van jezelf, de paardenhouder, het paard en de omgeving.

Als Hoefsmid heb je een klantgerichte en proactieve houding en leg je verantwoording af aan de opdrachtgever. Naast de rol als vakman, heb je als zelfstandiger ook diverse rollen als ondernemer; je moet namelijk netwerken, plannen, organiseren, administreren en evalueren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Hoefsmid leer je over de hoeven, het beenwerk en de gangen van paarden. Verder ga je leren hoe je bij het smeden de gereedschappen kunt gebruiken. Buiten de lessen communicatie en voorlichting geven ga je de lessen Nederlands, rekenen en burgerschap volgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Omdat je werkt met dieren moet je beschikken over een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent handig en kan met verschillende gereedschappen omgaan. Ook heb je een klantgerichte instelling. Deze klanten vragen jou om advies en jij zorgt ervoor dat ze een eerlijk en goed antwoord krijgen. Als je als zelfstandige wilt werken, zul je ook over organisatorische eigenschappen beschikken en een bedrijf kunnen aansturen.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.