Medewerker teelt

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker teelt werk je in meeste gevallen in een kas. Dat kan je doen in onder meer de bolbloemen-, potplanten- en snijbloementeelt.

Je werkt uitvoerend, naar aanleiding van instructies van een leidinggevende. Zo begin je met de kas voorbereiden op werkzaamheden. Je verzamelt de benodigde materialen, spullen en machines, waarna je die gebruiksklaar maakt. Daarna ga je zaaien, planten en poten. Dat doe je handmatig of met behulp van machines die je daarvoor hebt klaar gezet. Na afloop maak je de teelruimte schoon met een aantal andere medewerkers en desinfecteer je de gebruikte materialen.
Is dat gebeurd, dan houd je je bezig met het verzorgen van de gewassen. Dat doe je door ze water te geven of te bemesten. Tijdens het verzorgen van de planten en bloemen let je erop of je afwijkingen, onkruid of zieke planten tegenkomt. Is dat zo, dan meld je dat aan je leidinggevende.

Vervolgens ga je oogsten. Dat doe je met oogstmachines en/of andere hulpmiddelen. Je voert dan een padregistratie uit en brengt de oogst naar de verwerkingsruimte, waar je de gewassen onder andere sorteert en verpakt en klaar maakt voor transport. Heb je dat gedaan, dan maak je de machines en andere spullen die je hebt gebruikt schoon en zet ze terug op de plek. Bij al je werkzaamheden houd je rekening met veiligheid, milieuvoorschriften en hygiëne.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding worden jouw groene vingers nog beter als het gaat om het planten, potten, zaaien en oogsten van verschillende producten. Vakken zoals bemesting en gewasbescherming zijn belangrijk in je latere werkzaamheden! Naast deze vakken leer je ook de praktische kant van het vak kennen, dit doe je door te leren hoe een tractor en heftruck bestuurd worden. Jij wordt klaargestoomd voor de toekomst!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet het erg leuk vinden om met planten/gewassen te werken. Het is belangrijk dat je voorzichtig kunt handelen, want planten zijn erg kwetsbaar. Je hebt veel kennis over planten en je kunt zieke planten of andere afwijkingen herkennen. Uiteraard moet je beschikken over flink wat handigheid, want je zult verschillende machines moeten gebruiken en kunnen onderhouden. Je moet tijdens werkzaamheden nauwkeurig, maar toch snel kunnen werken.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Aalsmeer - Wellantcollege BOL BBL
Apeldoorn, Geldermalsen, Eindhoven - Helicon MBO Den Bosch BOL BBL
Assen, Emmen, Groningen, Meppel, Winschoten - AOC Terra BOL BBL
Buitenpost, Heerenveen, Leeuwarden, Sneek - Nordwin College BOL BBL
Dronten, Emmeloord - Aeres MBO Almere BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Hoorn, Schagen - Clusius College BOL BBL
Horst - Citaverde College BOL BBL
Naaldwijk - Lentiz Onderwijsgroep BOL BBL
Zwolle - Zone.College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.