Vakbekwaam medewerker teelt

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als vakbekwaam medewerker teelt werk je in meeste gevallen in een kas. Dat doe je in de plantenteeltbranche, bijvoorbeeld de bolbloemen-, potplanten- en snijbloementeelt.

Het begint met het opstellen van een planning. Je houdt daarbij voortdurend in de gaten of er goed en effectief wordt gewerkt.
Je bereidt de kas voor op de werkzaamheden. Daarbij bepaal je, in overleg met de baas, welke machines, materialen en andere spullen nodig zijn. Samen met een groep medewerkers zet je de boel vervolgens klaar en maak je de machines en dergelijke klaar voor gebruik.
Je regelt ook de benodigdheden voor het machinaal of handmatig zaai-, plant- en pootwerk. Dat werk doe je zelf, maar je begeleid ook je team. Zit dit erop, dan verzorg je de gewassen. Dat doe je door ze water te geven of te bemesten. Hierbij kan het zijn dat een medewerker je wijst op een zieke plant, onkruid of andere afwijkingen. Jij bepaalt wat er moet gebeuren om de gezondheid van de bloemen en planten te garanderen.
Vervolgens ga je oogsten. Dat doe je met oogstmachines en/of andere hulpmiddelen. Je voert daarop een padregistratie uit en brengt de oogst naar de verwerkingsruimte, waar je de gewassen onder andere sorteert en verpakt en klaar maakt voor transport.
Je let tijdens je taken op problemen met machines, werktuigen en andere materialen, waarbij je simpele problemen zelf verhelpt. Anders licht je je leidinggevende in. Na afloop maak je de teelruimte schoon met een aantal andere medewerkers en desinfecteer je de gebruikte materialen. Ook houd je bij alle werkzaamheden rekening met veiligheid, het milieu en hygiëne.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als vakbekwaam medewerker teelt houd je van planten en bloemen. Het is belangrijk dat je voorzichtig kunt handelen, want planten zijn erg kwetsbaar. Je moet redelijk kunnen organiseren, samenwerken en begeleiden. Je kunt goed plannen en organiseren en weet prioriteiten te stellen. Soms moet je gelijktijdig verschillende werkzaamheden uitvoeren. Verder werk je nauwkeurig en snel. Om dat allemaal te kunnen heb je flinke vakkennis nodig.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Aalsmeer - Wellantcollege BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Dronten, Emmeloord - Aeres MBO Almere BOL BBL
Emmen, Groningen - AOC Terra BOL BBL
Geldermalsen - Helicon MBO Den Bosch BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Hoorn - Clusius College BOL BBL
Horst - Citaverde College BOL BBL
Leeuwarden - Nordwin College BOL BBL
Middelharnis, Naaldwijk - Lentiz Onderwijsgroep BOL BBL
Zwolle - Zone.College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.