Medewerker dierverzorging

Richting binnen: Dierverzorging 2

MBO-opleiding
25580
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Medewerker Dierenverzorging werk je op een productiebedrijf waar dieren gehouden worden voor melk, vlees, eieren of pels (huid). Verder kan je ook in bijvoorbeeld een pension, asiel, dierenwinkel of paardenhouderij komen te werken..

Als medewerker dierenverzorging voer en verzorg je de dieren. Daarnaast verzorg je ook de werk- en leefomgeving van de dieren. Je controleert het voer en de wateropname en je brengt hier verslag over bij je leidinggevende. Ook let je goed op ziekten en afwijkingen. Zo ontsmet je, maak je schoon en onderhoud je de materialen. Je steekt vooral lekker je handen uit de mouwen. Je voert je werkzaamheden onder begeleiding van je leidinggevende uit.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Medewerker dierverzorging ga je leren over de verzorging en het gedrag van verschillende dieren. Hoe je een dierenverblijf schoonmaakt en je het juiste eten en drinken verzorgt. Verder leer je over verschillende ziekte, ongemak en ongedierte. Naast deze vakken ga je de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap volgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een grote affiniteit met dieren en wil hier graag je werk van maken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Aalsmeer, Dordrecht, Geldermalsen, Horst, Nijmegen, Den Bosch, Eindhoven, Heerlen, Houten, Rijswijk, Rotterdam, Roermond, Eindhoven - Yuverta BOL BBL
Alkmaar - Clusius College BOL BBL
Assen, Emmen, Groningen, Meppel, Winschoten - AOC Terra BOL BBL
Barendrecht, Maasland, Middelharnis - Lentiz Onderwijsgroep BOL BBL
Barneveld, Emmeloord, Buitenpost, Leeuwarden, Sneek, Heerenveen, Almere - Aeres MBO BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Buitenpost, Heerenveen, Leeuwarden, Sneek - Nordwin College BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
lmelo, Doetinchem, Hardenberg, Zwolle - Zone.College BOL BBL
Raalte - Landstede BOL BBL
Raalte - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.