ROC van Amsterdam

Directiesecretaresse/managementassistent (SecretariŽle beroepen) (4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je kunt bij zowel profit- als non-profit organisaties werken omdat ieder bedrijf met een directie, manager of managementteam een directiesecretaresse/managementassistent nodig heeft. Dit kunnen zowel kleine als grote bedrijven en instellingen zijn.

Als directiesecretaresse/managementassistent, de naam zegt het al, assisteer je het management of de directie. Je beheert de agenda en de planning. Op deze manier weet je precies wat er speelt in een bedrijf of organisatie. Daarnaast ben je bezig met het verzamelen van gegevens, het ontvangen en het te woord staan van klanten/bezoekers. Naast de Ďgewoneí secretariŽle werkzaamheden houd jij je ook bezig met het regelen en organiseren van bijvoorbeeld beurzen en vergaderingen.

Daarnaast fungeer je als een soort tussenluik voor de directie. Jij houdt namelijk de agenda van de directie bij en jij bepaalt wie met de directeur telefonisch doorgeschakeld mag worden en wie niet. Om dit goed te kunnen doen moet je een vertrouwensband met de directie op hebben gebouwd en moet je overal van op de hoogte zijn.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 Ä 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit Ä 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als directiesecretaresse/managementassistent vervul je een belangrijke functie voor de directeur of het management van een bedrijf. Je ziet er representatief uit en bent dienstverlenend ingesteld. Daarbij kun je zowel mondeling als schriftelijk uitstekend communiceren. Ook met bijvoorbeeld klanten en relaties. Er wordt van jou in de meeste gevallen verwacht dat je -naast Nederlands- ook een moderne vreemde taal beheerst.

Je kunt prioriteiten stellen, toont initiatief en bent een ster in plannen en organiseren. Daarbij werk je veelal met de computer. Als directiesecretaresse/managementassistent moet je tot slot zorgvuldig met vertrouwelijke informatie en gegevens om kunnen gaan.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.