Leidinggevende bediening

Richting binnen: Medewerker Bediening / Café-bar

MBO-opleiding
25170
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Leidinggevende Bediening kun je werk vinden in verschillende middelgrote hotels en restaurants. Ook kun je werken bij kleinere (thema) restaurants.

Als leidinggevende bediening geef je leiding aan medewerkers die gasten moeten helpen. Binnen dit beroep draait alles om gastvrijheid. Je moet gasten tevreden stellen. Je denkt actief mee hoe je gasten beter van dienst kan zijn en je geeft voorstellen door aan het management. Dit kunnen samenstellingen en/of wijzigingen zijn van menu en drankenkaarten. Het kunnen ook verbeteringen of veranderingen zijn van werkzaamheden en methodes. Verder ben je bezig met de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden voor het verlenen van een goede gastvrijheid en dienstverlening.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Leidinggevende bediening leer je leidinggeven aan bedienend personeel en voorraden beheren en bestellen. Ook leer je aan welke veiligheids- en hygiëne eisen het bedrijf moet voldoen en hoe je daar op toe kunt zien. Naast lessen over begrotingen opstellen en budgetteren ga je ook de lessen Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap volgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent goed in omgang met mensen en je vindt het belangrijk dat zij het naar hun zin hebben. Je kunt goed met cijfers overweg en durft de leiding te nemen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem, Wageningen - Rijn IJssel BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Drachten , Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Middelburg - Scalda BOL BBL
Nieuwegein - Horeca & Toerisme College BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Rotterdam-Centrum - Zadkine BOL BBL
Schagen - ROC Kop van Noord-Holland BOL BBL
Tilburg - De Rooi Pannen BOL BBL
Velp - ROC A12 BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.