Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Horeca is een afkorting voor Hotel, Café en Restaurant. Wanneer je het diploma Manager/ondernemer Horeca hebt gehaald kun je, de naam zegt het al, als manager of ondernemer een zaak in de horeca runnen. Je kunt ook als manager in een bestaand hotel, café of restaurant aan de slag.Als manager/ondernemer horeca geef je leiding aan het personeel van een Hotel, Café of Restaurant. Dit kan als ondernemer je eigen zaak zijn, maar als manager kun je ook leiding geven aan het personeel van een zaak van iemand anders. Naast jouw leidinggevende functie draai je ook ‘gewoon’ mee in het bedrijf. Je weet het personeel te motiveren, maar je weet zelf ook van aanpakken! Je probeert het bedrijf draaiende te houden, de werksfeer erin te houden én je zorgt ervoor dat alle regels en voorschriften nageleefd worden.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.- Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd BOL:
- BBL en Deeltijd BOL:
Verder leren
Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?
Het moet voor jou geen probleem zijn om onder druk te werken. Je zult namelijk veel werkzaamheden tegelijk moeten uitvoeren en dit kan enigszins stress bezorgen. Klantencontacten zijn erg belangrijk. Hierbij moet je dus klantgericht kunnen handelen en vriendelijk zijn tegenover de klant. Je kunt goed leidinggeven, goed communiceren en werkt resultaatgericht. Je bent goed op de hoogte van de financiële en commerciële kanten van een onderneming. Als ondernemer is het ook verstandig om op de hoogte te zijn van de marktontwikkelingen. Op deze wijze kun je de concurrenten een stapje voor zijn. Verder ben je op de hoogte van alle overheidsvoorschriften en hygiënische eisen.Soortgelijke particuliere opleidingen & cursussen
- Hotelmanagement (mbo4) - Hogeschool Tio